Test uw osteoporose-risico op basis van gewicht en leeftijd

nieuws Osteoporose of botontkalking kan vroegtijdig opgespoord en doeltreffend behandeld worden. Osteoporose begint als een stille, sluimerende ziekte die zich ongemerkt voortzet tot het bot zo fragiel is geworden dat het gemakkelijk kan breken. De meest voorkomende fracturen ten gevolge van osteoporose zijn pols-, wervel- en heupfracturen. Indien osteoporose niet tijdig behandeld wordt, kunnen de gevolgen ernstig zijn.

Osteoporose komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen doordat er een versneld botverlies optreedt tijdens de menopauze. Dit versneld botverlies is te wijten aan de verminderde aanmaak van de vrouwelijke geslachtshormonen (oestrogenen), die een rol spelen in het botaanmaakproces. Bovendien hebben vrouwen een lagere piekbotmassa en hebben ze daardoor een grotere kans om op oudere leeftijd osteoporose te ontwikkelen. De kans op postmenopauzale osteoporose bij vrouwen ouder dan 50 varieert tussen de 15 en 30 %. Bij 1 op 5 mannen treedt osteoporose op en dit meestal op latere leeftijd dan bij vrouwen.
Tenslotte zijn het niet enkel oudere mensen die lijden aan osteoporose. De ziekte kan ook op relatief jonge leeftijd optreden. Bij jongere mensen wordt osteoporose meestal veroorzaakt door bepaalde ziektes of geneesmiddelen zoals corticosteroïden.

Deze osteoporose-risicotest geeft een eerste indicatie van uw risico op osteoporose.
Indien u zich in de gele of rode zone bevindt, is uw risico op osteoporose matig of hoog. Ongeveer 60% van de mensen in de rode zone hebben effectief osteoporose. In de gele zone (matig risico) heeft ongeveer 15% osteoporose. Indien er ook andere risicofactoren zijn (zoals vader of moeder met osteoporose, eerdere botbreuken, overdreven alcoholgebruik, roken,...) dan verhoogt uiteraard de kans op osteoporose.
In die gevallen doet u er goed aan om hierover met uw arts te praten. Hij of zij kan het best adviseren en eventueel bijkomende onderzoeken doen.
Kijk na in welke leeftijdsgroep u valt, selecteer vervolgens uw gewichtsgroep en kijk waar beide groepen mekaar kruisen in het rooster.
vb. u weegt 66 kg en bent 71 jaar oud; bijgevolg valt u in gewichtsgroep 65-69 en de leeftijdsgroep 70-74; in dit geval kruisen beide groepen in de gele zone (risico).
Opgelet: deze test is alleen van toepassing op vrouwen ouder dan 45 jaar.


Laatst bijgewerkt: oktober 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram