Sterke botten verhogen borstkankerrisico

nieuws Oudere vrouwen met een hoge botdichtheid hebben minder kans op botontkalking, maar lopen een groter risico op borstkanker. Bovendien wordt die kanker later ontdekt en is hij agressiever. Dit blijkt uit een studie van de Universiteit van Pittsburgh.
De studie volgde zes jaar lang 8905 vrouwen van 65 jaar en ouder. Bij de start van dit onderzoek werd de botdichtheid in de polsen, armen en hielen gemeten. Tijdens dit onderzoek bleek, dat vrouwen met een hoge botdichtheid 2,7 meer kans hebben op het krijgen van borstkanker in vergelijking met vrouwen met een lage botdichtheid.
Een hoge botdichtheid vormt niet de oorzaak van borstkanker. Wel de hogere hormoonspiegels aan testosteron en oestrogeen in het lichaam. Bekend is dat deze geslachtshormonen de kans op borstkanker na de menopauze kunnen vergroten. Ook het gewicht zou een verklarende factor kunnen zijn: zware vrouwen hebben doorgaans dichter bot maar ook een verhoogd risico op borstkanker.

Bron: Journal of the National Cancer Institute, 20 juni 2001


Laatst bijgewerkt: maart 2003
Je Groeipakket via Infino? Kinderspel! Je Groeipakket via Infino? Kinderspel!
Infino

Jouw startbedrag en Groeipakket, tijdig en correct uitbetaald, zonder gedoe, mèt goed advies en duidelijke info? Dat kan bij Infino. Bovendien maak je de wereld zo nog een stukje duurzamer.

Vraag je startbedrag aan in 1, 2, 3!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram