Hoe bisfosfonaten correct innemen?

nieuws Bisfosfonaten zijn de belangrijkste groep geneesmiddelen die worden voorgeschreven bij mannen en vrouwen met osteoporose. Ze remmen de botafbraak en kunnen zo botbreuken vermijden. Talloze studies hebben bevestigd dat bisfosfonaten beschermen tegen typische osteoporosebreuken zoals wervelindeukingen en heupfracturen.

Het gaat om volgende producten:
- alendronaat: gecommercialiseerd onder de namen Fosamax, Beenos en Alendronate.
- ibandronaat: gecommercialiseerd onder de namen Bondronat, Bonviva, Ibandronate en Ibandronic Acic
- risedronaat gecommercialiseerd onder de namen Actonel, Risedreenos, Risedronaat en Risedronate
- zoledronaat gecommercialiseerd onder de namen Aclasta, Zometa en Zoledronic Acid

Afhankelijk van het type moet u dagelijks, wekelijks of maandelijks een pilletje nemen. Het is heel belangrijk om de pillen stipt in te nemen en daabij bepaalde voorzorgsmaatregelen te respecteren om problemen te voorkomen. Het is voor de juiste werking heel belangrijk dat het middel wordt ingenomen zoals geadviseerd in de bijsluiter van het voorgeschreven product.


1. Neem ze altijd op dezelfde dag

Wanneer u de ‘1 x per wek’ of de "1 x per maand" vorm inneemt, is het absoluut aangeraden om de tablet elke week of maand op een vaste dag in te nemen, bijvoorbeeld altijd op de eerste dag van de week of de maand.

2. Innemen op een nuchtere maag

U moet de pillen innemen op een nuchtere maag (minstens zes uur niet gegeten hebben) en minstens een half uur wachten voor u iets eet of drinkt. Als u de medicatie inneemt tijdens of na het eten is de kans groot dat ze zich aan uw eten binden en de medicatie in uw stoelgang of urine belandt in plaats van in uw bot.
Neem ze dus het best ’s morgens bij het opstaan.
Om dezelfde reden mag u eventuele andere calciumhoudende medicatie of supplementen zoals calcium en vitamine D en bepaalde maagtabletten, ijzertabletten enzovoorts nooit samen innemen met de bisfosfonaten. Calciumtabletten neemt u best 's avonds. Dan worden ze optimaal opgenomen.

3. Innemen met niet-bruisend en calciumarm water

Alle calciumverrijkte waters, melk en andere (fris)dranken zijn niet geschikt. Kies daarom voor mineraal-arm water, of gewoon water zoals kraantjeswater tenzij dat veel kalk bevat).

4. Voldoende drinken bij het innemen

Gezien het risico op irritatie van de slokdarm, moet u voldoende drinken (minstens 100 ml water) bij het innemen van de tabletten. U mag ook niet zuigen op de tabletten of ze stuk bijten.

5. Rechtop zitten bij het innemen

Gezien het risico op irritatie van de slokdarm, moet u bij de inname rechtop zitten en mag u het eerste halfuur niet opnieuw gaan liggen. Wacht tot u iets gegeten hebt voor u opnieuw gaat liggen.

6. Stop niet op eigen houtje maar signaleer bijwerkingen aan uw arts

Als u bijwerkingen heeft (zoals spier- en gewrichtspijn, maagklachten, misselijkheid, diaree…) moet u contact opnemen met uw (huis)arts.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram