Ruzie maken, het hoort erbij.

dossier Ergerlijk, zenuwslopend …. Broer en zus hangen alweer in elkaars haren… Je wil dat het ophoudt, en wel nu! Maar hoe? Je bent zeker niet de enige ouder die kibbelende kinderen wel eens achter het behang wil plakken.

Ruimte om te kibbelen

Kinderen die bekvechten, leren veel. Denk maar aan het verwoorden van wat je voelt.

123-kind-psych-ruzie-170_07.jpg
Ze leren rekening houden met de wensen van de ander. Of juist opkomen voor wat ze zelf graag willen. En waar leer je dat veiliger dan met je eigen broer of zus? Kortom, ruzie maken màg want het is een goede voorbereiding op de wereld buiten je gezin. Grijp dus zeker niet te snel in. Meestal komen ze zelf tot een oplossing.

Ruzie maken moet je leren

En toch is niet alles zomaar toegestaan. Hoewel conflicten deel uitmaken van het leven, hebben kinderen jou nodig om te leren hoé ze die kunnen uitvechten. Laat gerust zien dat jij ook wel eens van mening verschilt met je partner of anderen en geef daarbij zelf het goede voorbeeld.

Zijn we terug vriendjes?

Ruzie maken is een goede leerschool. Maar het weer goed maken ook! Ook hier heb jij als ouder een voorbeeldfunctie. Zeg zelf ook ‘sorry’ tegen je kind als je vindt dat je wat te hard gereageerd hebt. Soms hebben kinderen een zetje nodig om het weer bij te leggen. Moedig hen aan en toon je waardering als ze die stap zetten.

Genoeg van?

Voel je dat het gekibbel je te veel wordt? Ga zelf even afkoelen in een andere kamer. Of vraag je kinderen om hun geruzie elders voort te zetten. Maak duidelijke afspraken met je kinderen rond wat kan en niet kan. Waar die grenzen liggen, bepaal jij als ouder zelf. Dat geeft veiligheid want zo weet iedereen waaraan zich te verwachten.

Geen rechter

Kies zeker geen partij als je toch moet tussenkomen. Om ruzie te maken ben je minstens met twee en elke partij heeft dus zijn aandeel. Als één van je kinderen echter altijd het onderspit moet delven of als het altijd dezelfde is met het korte lontje, hebben ze jouw hulp nodig. Denk samen met hen na over andere strategieën om om te gaan met de ander.

Toffe sfeer

We komen vaak tussen bij geruzie en vergeten aandacht te schenken als alles goed gaat. Toon je kinderen hoeveel plezier het je doet als ze mooi samenspelen. En denk eraan: ze kunnen misschien niet mét elkaar maar zeker ook niet zonder elkaar!

Laatst bijgewerkt: april 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram