Hoe leer je een kind sparen?

nieuws

Het is niet altijd evident om je kind duidelijk te maken dat het een deel van zijn centjes moet sparen.
In de ogen van kleine kinderen is geld nu eenmaal 'a gogo' beschikbaar want het komt zo maar uit de muur!
Tieners hebben vaak (te) veel behoeftes en kunnen niet altijd het geduld opbrengen om hun zakgeld of cadeautjes in klinkende valuta aan de kant te leggen voor een groter doel.

Dit zijn drie tips om je kind te helpen bij het ‘leren sparen’

  1. Wacht niet te lang met zakgeld geven. Zo leert je kind dat het keuzes moet maken voor extra behoeftes en rekening moet houden met een beperkt budget.
    Leg aan je kind uit waarom ook sparen belangrijk is. Toon aan dat geduld finaal een groter en leuker cadeau oplevert.
  2. Creëer een leuke context rond sparen. Het moet fun zijn: gekoppeld worden aan een uitdaging (broers en zussen om het meest…) en beloond worden (een kleine extra telkens er een bedrag in de spaarpot belandt).
    - Voor een kleiner kind is een mooie spaarpot, waar het apetrots op is, veel aantrekkelijker dan een onzichtbare spaarrekening. Zet het spaarvarken op een duidelijk zichtbare plaats zodat je kind er zelf ook aan denkt om af en toe eens een centje in de gleuf te steken en ... zodat het zelf regelmatig eens de inhoud kan tellen!
    - Naarmate je kind ouder wordt, kan je natuurlijk wel voorstellen om een ‘persoonlijke’ spaarrekening te openen. Zo leert je tiener dat geld (iets) kan opbrengen en het geeft hem of haar tegelijk een gevoel van verantwoordelijkheid en volwassenheid.
  3. Stel een doel voor bedrag en datum en ga dan samen het lang verwachte ‘droomstuk’ (een stuk speelgoed of een kledingstuk) kopen om het resultaat tastbaar te maken.
Bron
www.wikifin.be

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram