9 dingen die je zal herkennen als je een zoon gaat opvoeden

dossier Of je nu een jongen of een meisje krijgt, dat maakt allemaal niet uit. Maar het opvoeden van een zoon is wel wat anders dan het opvoeden van een dochter. Hier volgen negen dingen waar je je op kan voorbereiden als je een zoon gaat opvoeden. Onthou natuurlijk wel dat elke jongen anders is en de volgende zaken een algemeen beeld schetsen.

1. Hij negeert je niet

Wel, toch niet altijd. Jongens horen iets minder goed dan hun vrouwelijke tegenhangers en zullen daarom soms echt niet gehoord hebben dat je hen al 8 keer aan tafel geroepen hebt. Leg je daar dus alvast bij neer en geniet van de voordelen. Als je snel wat chips wil eten, zal hij je niet gehoord hebben.

2. Zoek een goede dokter

Met een jongen zal je waarschijnlijk wat vaker naar de dokter of zelfs naar spoed moeten rijden. Jongens durven zichzelf al eens overschatten en zien vaak het gevaar niet in van hun stunten. Die combinatie zorgt dus waarschijnlijk voor wat schrammen en blauwe plekken. Fris je EHBO-kennis misschien even op!

3. Hij houdt van knuffelen

Jongens spelen heel wild en actief, maar doen niets liever dan eens flink knuffelen met mama en papa. Geniet dus van al die liefde die je van je zoontje krijgt in die eerste jaren, want voor je het weet is ie een puber en ... Laten we daar nog niet aan denken.

4. Zindelijkheid gaat iets moeizamer

Op vlak van zindelijkheid kan je je zoontje beter niet vergelijken met meisjes. Meisjes zijn iets sneller 'groot' en begrijpen daarom ook sneller wanneer ze naar het toilet moeten lopen. Jongens hebben dus iets meer tijd nodig om pamper- en bedplas-vrij te zijn.

5. Kleren kopen is makkelijker

Soms kijk je misschien wat jaloers naar die prachtig glitterende en kleurrijke meisjesafdeling, maar jongenskleren kopen is zoveel makkelijker. De stuks passen allemaal bij elkaar, je zoon heeft waarschijnlijk niet echt een mening over wat ie aan wil en het is beduidend goedkoper!

6. Alles kan een geweer zijn

Het lijkt wel alsof jongens geboren worden met een speciaal talent: alles in een geweer veranderen. Of het nu wasco's, stokken of vingers zijn, alles kan met een simpele pewpewpew een vuurwapen worden.

7. Stokken en stenen zijn super cool!

Naar de speelgoedwinkel gaan zorgt meestal voor chaos en ruzie. Dus maak het je makkelijk en ga naar de 'natuurspeelgoedwinkel', ook wel bekend als het bos en laat je zoon de vrije loop. Stenen, stokken en modder in combinatie met wat peuterverbeelding zorgen voor een hele dag plezier!

8. Hij is gefascineerd door zijn penis

Het zal je al snel opvallen dat je zoon constant prult en speelt met zijn kleine meneer. Dit is doodnormaal en gezond, dus probeer er niet te veel van te zeggen. Het is belangrijk dat je zoon zijn lichaam leert kennen. Je kan hem er natuurlijk wel aan herinneren dat die verkenning best privé gebeurt.

9. Jongens spelen ook met 'meisjes'-speelgoed

Moedig je zoon aan om zijn eigen interesses te volgen. Er is niets mis met spelen met poppen of zich willen verkleden als Elsa. Peuters zitten in een heerlijke fase waar genderrollen er nog niets toe doen, dus laat je zoon vrij en trots zijn op alles wat ie doet.      


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram