Mannen met weinig zaad hebben ook andere gezondheidsproblemen

123-zaadc-sperm-vruchtb-04-18.jpg

nieuws

Mannen met weinig zaad hebben een verhoogde kans op andere gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart- en vaatziekten en een te lage botmassa. Dat blijkt uit onderzoek bij ruim 5000 Italiaanse mannen met vruchtbaarheidsproblemen, meldt de Endocrine Society, zo bericht Scientas.nl.

De mannen met weinig zaad (minder dan 39 miljoen spermacellen per ejaculatie) bleken een verhoogde kans te hebben op het metabool syndroom. Dit is een verzameling risicofactoren – waaronder overgewicht, een verhoogde bloeddruk en verlaagd ‘goede cholesterol’ – die de kans op diabetes, hartziekte en beroerte vergroten. Ook insulineresistentie – een ander probleem dat kan leiden tot diabetes – bleek vaker voor te komen onder mannen met weinig zaad. Daarnaast bleken de mannen met weinig zaad een twaalf keer grotere kans te hebben op een tekort aan testosteron. De helft van de mannen die weinig testosteron aanmaakten bleken ook een lage botmassa te hebben, wat weer een mogelijke voorloper van osteoporose is.

De onderzoekers benadrukken dat weinig zaad niet de oorzaak is van deze gezondheidsproblemen. Waarschijnlijk zijn de meeste gezondheidsproblemen te herleiden naar een tekort aan testosteron. Wat het onderzoek wél laat zien is dat het aantal zaadcellen een beeld kan geven van de algehele gezondheid van een man. Mannen die zich met vruchtbaarheidsproblemen bij hun arts melden, zouden dan ook niet alleen behandeld moeten worden met het oog op hun vruchtbaarheid, maar ook enkele tests moeten ondergaan om andere gezondheidsproblemen op te sporen en indien nodig aan te pakken.

Bronnen
www.eurekalert.org
www.scientias.nl


Laatst bijgewerkt: maart 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram