Grote rol genen bij overgewicht

Fotolia_obesit-fitn-koppel-s.jpg

nieuws De één kan eten wat hij wil zonder een gram aan te komen, bij de ander vliegen de kilo's eraan. Hoe kan dat? Het antwoord ligt voor een aanzienlijk deel in de genen, zo blijkt uit een groot internationaal onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Meer dan 140 genetische locaties spelen een rol bij het ontstaan van obesitas.
De wetenschappers verrichtten twee grote studies naar de rol die genen spelen in het ontstaan van overgewicht. Voor het onderzoek - de grootste ooit in zijn soort - zijn de gegevens van ruim 339.000 mensen verzameld.

De onderzoekers ontdekten 97 afwijkende genetische patronen die van invloed zijn op de hoogte van de BMI via de aanmaak van vetcellen en de regulering van de suikerhuishouding. Veel hiervan speelt zich af in de hersenen, waaronder de regulering van de eetlust en de aanmaak van stemmings- en stresshormonen.
De aanmaak van buikvet blijkt eveneens een genetische basis te hebben. De wetenschappers troffen 49 genetische signalen aan die verband houden met de aanleg voor een dikke buik. De meeste genetische signalen betreffen de aanmaak van vetcellen of bloedvaten, en de regulering van de bloedsuikerspiegel. 19 ervan hebben een ander effect op vrouwen dan op mannen. Niet zo verwonderlijk: vetverdeling bij vrouwen is immers anders dan bij mannen.

Een recent Brits onderzoeksrapport van de London School of Economics and Political Science relativeert dan weer de invloed van aanleg op zwaarlijvigheid. Geadopteerde kinderen die opgroeien bij ouders met overgewicht hebben ongeveer 21 procent meer kans ook zelf aan overgewicht te gaan lijden dan kinderen in gezinnen waarvan de ouders niet zwaarlijvig zijn. En kinderen die opgroeien bij hun biologische ouders met overgewicht lopen ongeveer 27 procent meer kans ook zelf zwaarlijvig te worden dan kinderen wier biologische ouders dat niet zijn. Die percentages ontlopen elkaar niet veel; hetgeen de geringe invloed van genetische factoren aantoont, aldus het onderzoeksteam. Dat wordt overigens anders als het gaat om extreem overgewicht, daarbij speelt aanleg wel degelijk een grotere rol dan leefstijlfactoren.

Bronnen
www.nature.com/nature/journal/v518/n7538/full/nature14132.html
www.uofmhealth.org/news/archive/201502/largest-ever-genome-wide-study-strengthens-genetic-link
www.lse.ac.uk/newsAndMedia/news/archives/2015/02/NurtureMoreImportantForOverweightChildren.aspx
http://cep.lse.ac.uk/pubs/download/dp1324.pdf


Laatst bijgewerkt: maart 2015
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram