Genetische factoren bepalen lengte en gewicht van kinderen

Laatst bijgewerkt: juli 2022

nieuws De lengte en het gewicht van kinderen wordt bepaald door genetische factoren. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam naar groei en lichaamsbouw bij Nederlandse tweelingen.

Tweelingen worden in het algemeen na een kortere zwangerschapsduur en met een lager gewicht geboren dan eenlingen. Ook blijkt dat tweelingen bij de geboorte een groeiachterstand hebben. Op 18-jarige leeftijd zijn tweelingen net zo lang als hun leeftijdsgenoten. Tweelingen zijn wel dunner dan hun niet-meerling broers en zussen.

Onderzoekers noemen dit feit opvallend omdat tweelingen en hun broers en zussen gemiddeld de helft van hun erfelijk materiaal delen. Ook groeien de kinderen in dezelfde omgeving op. Je zou dus verwachten dat de kinderen hetzelfde gewicht bereiken, aldus de onderzoekers. De wetenschappers denken dat verder onderzoek hiernaar heel belangrijk is omdat het meer inzicht geeft in het op peil houden van gewicht, wat van belang kan zijn voor het grote maatschappelijke probleem van overgewicht.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram