Verluchting en ventilatie verminderen blootstelling aan schadelijke stoffen

Laatst bijgewerkt: maart 2017
123m-man-ventilatie-werk-arbeid-02-17.jpg

nieuws Voldoende ventileren en verluchten zorgt voor een fris en gezond huis. Dat wordt bevestigt in de zogenaamde 3XG studie die onderzoekt hoe zwangere vrouwen uit Dessel, Mol en Retie blootgesteld worden aan verbrandingsproducten zoals PAK’s of benzeen.

Uit het onderzoek blijkt dat moeders die roken tot twee keer meer PAK’s en benzeen in hun urine hebben. Blootstelling aan fijn stof door te wandelen en fietsen door druk verkeer leveren ook tot een derde meer PAK’s op in de urine. Voor dit laatste geldt natuurlijk wel dat fysieke activiteit: fietsen, wandelen, zelfs in de buurt van druk verkeer, nog steeds tot meer gezondheidswinst leidt dan dat er verloren gaat door het inademen van vervuilde lucht.

Binnenshuis zien onderzoekers ook effect van bv. iets te laten aanbranden. Maar je kan zelf ook een groot deel van je blootstelling aan PAK’s binnenshuis verminderen. Dit doe je door te verluchten en te ventileren met een ventilatiesysteem. Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen die hun huis vaak verluchten én die een ventilatiesysteem hebben, tot een derde minder PAK’s in hun urine hebben. Wat een opmerkelijk verschil is met deelneemsters die alleen hun ramen openzetten of diegenen die alleen hun ventilatiesysteem aanzetten.


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram