Jaarlijks tienduizend overlijdens door verkeerslawaai

123-vliegtuig-lawaai-leefm-huis-170-01.jpg

nieuws De blootstelling aan omgevingslawaai in Europa leidde in 2011 tot ongeveer 900 duizend gevallen van verhoogde bloeddruk en 40 duizend ziekenhuisopnames per jaar door hart- en vaatziekten en beroertes; het aantal vroegtijdige sterfgevallen door deze ziekten als gevolg van de blootstelling is naar schatting circa tienduizend per jaar.

Dat blijkt uit een Europees onderzoek door het nederlandse Rijksinstituut voor Milieu en Gezondheid (RIVM) in opdracht van de Europese Commissie. Het merendeel van de geluidsoverlast en 90 procent van de ziektelast door geluid is toe te schrijven aan wegverkeerslawaai. Minimaal 20 miljoen volwassenen in Europa zijn gehinderd door verkeerslawaai in steden, van snelwegen, vliegvelden of spoorwegen. Nachtelijk geluid kan de slaap verstoren, bijvoorbeeld doordat mensen niet kunnen inslapen of tussentijds wakker worden. Naar schatting hebben ongeveer 8 miljoen mensen hier last van en bijna 4 miljoen van hen ervaart dit als ernstig.

Meer dan 9 miljoen mensen zijn ernstig gehinderd. Zij hebben last van gevoelens van irritatie, boosheid en onbehagen. Daarnaast draagt omgevingslawaai bij aan hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, beroerte en vroegtijdig overlijden. Naar verwachting zijn de cijfers een onderschatting, omdat niet alle EU landen de nodigde gegevens hebben aangeleverd en de landen rapporteren alleen het aantal mensen dat woont bij hoge geluidniveaus (meer dan 55 decibel voor het etmaal of 50 decibel voor de nacht). Onder deze geluidniveaus is er ook een risico op effecten, maar de blootstelling van deze groep mensen is niet bekend, zodat de omvang van de effecten niet kan worden vastgesteld.

Laatst bijgewerkt: september 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram