Hormonen in de varkensteelt?

nieuws Op 25 juni heeft de Nederlandse overheid aan de diensten van het FAVV medegedeeld dat er in Nederland op een bedrijf zeugen aangetroffen waren die besmet waren met een synthetisch hormoon met antioestrogene werking: MPA
( Medroxyprogesterone-acetaat )

De dieren hadden vruchtbaarheidsproblemen en omdat geen onmiddellijke oorzaak gevonden kon worden werd naar stoffen met antioestrogeen activiteit gezocht. Bij dit onderzoek werd de aanwezigheid van MPA vastgesteld. Omdat ook biggen van deze zeugen besmet kunnen zijn, werd nagegaan waar deze dieren werden geleverd. Uit verder onderzoek bleek dat 5500 biggen werden geleverd aan één Belgisch bedrijf.


MPA is een stof die voor veterinair gebruik enkel toegelaten is bij schapen en gezelschapsdieren. Het is een product dat ook in de menselijke geneeskunde gebruikt wordt, als contraceptivum en als cytostaticum in anti-tumorale therapie. Uit de registratiedossiers blijkt dat het gaat om een stof met een relatief geringe toxiciteit.

Uit het in Nederland gevoerde onderzoek bleek dat grondstoffen gebruikt voor de veevoeding aan de bron zouden kunnen liggen van deze contaminatie. Eén van de gebruikte grondstoffen, glucosesiroop werd aangeleverd door een bedrijf uit België. Het gaat over het bedrijf Bioland gevestigd te Arendonk.

MPA

Wat is het?
MPA is een synthetisch (in een labo gemaakt) hormoon dat fel gelijkt op het natuurlijke hormoon progesteron. MPA is de afkorting van medroxy-progesteron-acetaat. MPA maakt deel uit van de groep van de steroïde hormonen.

Waar wordt het normaal gebruikt ?

MPA wordt gebruikt al een diergeneesmiddel en wordt enkel toegelaten voor gebruik bij schapen (waar het moet zorgen dat alle ooien ongeveer tegelijk lammeren) en bij gezelschapdieren. In de menselijk geneeskunde wordt het gebruikt in voorbehoedsmiddelen en als celremmend middel tegen tumoren.
Uit de registratiedossiers blijkt dat het gaat over een stof met een betrekkelijk geringe giftigheid.

externe link : Overgewicht


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram