Forse toename van baby's met ademhalingsproblemen

nieuws Het aantal baby's en kleuters dat genees- of hulpmiddelen neemt om een probleem met de ademhaling aan te pakken, is in vijf jaar met de helft toegenomen. Dat blijkt uit een studie aan het UZA in Antwerpen. Vier op de tien kinderen die geboren worden, hebben een geneesmiddel nodig tegen astma of een andere longaandoening. Het aantal is tussen 2007 en 2011 gestegen met 7% .

Ouders van baby's (+54%) en kleuters (+27%) grijpen massaal naar het puffertje. Oorzaak zijn onze slechte westerse eetgewoontes, menen de onderzoekers. Als een zwangere vrouw opwarmmaaltijden eet, kan dat een verhoogd risico op astma en allergie geven bij haar kind. Die maaltijden zitten vol vetten en geraffineerde suikers en er zitten weinig vezels in. Haar darmflora wijzigt daardoor. Bij de geboorte geeft de moeder die samenstelling door aan het kind. Op een leeftijd van amper drie weken kan het kind daardoor een verhoogd risico hebben om astmatisch en allergisch te worden. Dat jongeren zo vaak het puffertje gebruiken, heeft ook met een betere diagnose te maken. Vroeger gingen artsen te vaak uit van een bronchitis. Nu houden ze sneller rekening met astma. Ook de slechtere luchtkwaliteit en het aantal vroeggeboortes spelen een rol.


Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram