Blootstelling aan pesticiden via groenten en fruit is beperkt

nieuws Volgens het Wetenschappelijk Comité van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) is de consumptie van groenten en fruit veilig.
In 2008 controleerde het FAVV 1.413 stalen van groenten en fruit. In ongeveer 72% van de stalen werden pesticidenresidu's gevonden en in ongeveer 6% van de gevallen werden de normen overschreden. De belangrijkste groepen van fruit waarvoor een overschrijding werd vastgesteld, zijn exotisch fruit (passievruchten), citrusvruchten (sinaasappelen) en bessen en klein fruit (aalbessen en aardbeien). De belangrijkste groepen van groenten waarvoor een overschrijding werd vastgesteld zijn vruchtgroenten (paprika en Spaanse peper, aubergines, meloenen), bolgewassen (look) en peulvruchten (bonen). Van buiten de Europese Gemeenschap ingevoerde groenten en fruit vertoonden verhoudingsgewijs meer overschrijdingen van de MRL dan groenten en fruit die uit de Lidstaten afkomstig zijn.

Wanneer gekeken wordt naar de normale consumptie van groenten en fruit, blijken er echter geen problemen te bestaan: de chronische blootstelling van volwassenen (15 jaar en ouder) aan pesticiden blijft ver onder normen, zelfs bij hoge of frequente consumptie van groenten en fruit. Voor de meeste pesticidenresidu’s is de blootstelling honderd keer lager dan de ‘aanvaardbare dagelijkse inname’ of ADI. De hogere blootstellingsniveaus aan sommige pesticiden (maar nog altijd lager dan de ADI) lijken hoofdzakelijk te wijten aan de consumptie van slechts één of twee levensmiddelen (bv. mandarijnen en appelsienen). Wassen en schillen van groenten en fruit resulteert in een blootstelling die vermoedelijk vijf à zes keer lager is.
Zoals verwacht, is de blootstelling aan pesticidenresidu’s hoger voor grote consumenten van groenten en fruit en dus ook voor vegetariërs in vergelijking met de algemene bevolking. Vooral een hoge fruitconsumptie lijkt de blootstelling te beïnvloeden. Evenwel, fruit wordt vóór consumptie meestal gewassen en geschild of gepeld. Vegetariërs of personen die minder frequent vleesproducten consumeren, zijn daarentegen minder blootgesteld aan residuen in producten van dierlijke oorsprong.
De FAVV pleit wel voor bijkomend onderzoek bij kinderen tussen 2 en 5 jaar. Bij een hoge consumptie van groenten en fruit kan bij hen de aanvaardbare dagelijkse inname, ADI, wèl overschreden worden, zo bleek uit onderzoek in Duitsland. Tenminste indien geen rekening gehouden wordt met de verwachte afname van het residugehalte na culinaire activiteiten (schillen, koken, enz.).


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram