Vraag een Europese Ziekteverzekeringskaart aan

nieuws De Europese ziekteverzekeringskaart (European Health Insurance Card of ehic) is een gratis kaart waarmee u gemakkelijk toegang tot gezondheidszorg krijgt tijdens een tijdelijk verblijf in een van de landen van de Europese Unie, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, Zwitserland en Australië.

Dankzij de uniforme lay-out weten lokale zorgverstrekkers in alle deelnemende landen dat u gedekt bent door de ziekteverzekering. Dankzij deze kaart heeft u toegang tot de nodige gezondheidszorg onder dezelfde voorwaarden als een inwoner van dat land. Het uitgangspunt is dat u de zorg krijgt die u nodig hebt om uw verblijf te kunnen voortzetten.

Het is echter van belang op te merken dat uw uitgaven voor gezondheidszorg niet door de kaart worden gedekt als u in het buitenland reist om te worden behandeld voor een aandoening of verwonding die u had voordat u ging reizen.
Als het nodig is, krijgt u ook zonder de kaart de behandeling die nodig is om uw vakantie te kunnen voortzetten zonder dat u naar huis hoeft terug te gaan voor behandeling.
Maar met de kaart krijgt u wel gemakkelijker toegang tot gratis medische zorg ter plaatse en is terugbetaling eenvoudiger als u vooruit moet betalen. Volgens de medische ethiek mag een arts u geen behandeling weigeren als uw gezondheidstoestand behandeling vereist.

Er is echter geen garantie dat uw kosten onder dezelfde voorwaarden worden terugbetaald als wanneer u door het tonen van de kaart of een vergelijkbaar document had kunnen bewijzen dat u op dat moment was verzekerd. De arts of medische instelling kan u vragen de volledige kosten te betalen of een gedeelte van de kosten vooruit te betalen, terwijl dit aan een verzekerde in dezelfde lidstaat niet zou worden gevraagd. In een noodsituatie kan uw zorgverzekeraar u helpen door u een tijdelijk vervangingscertificaat te faxen of te mailen. Dit certificaat biedt dezelfde dekking als de Europese ziekteverzekeringskaart.

Als u een chronische aandoening hebt (bijvoorbeeld astma, diabetes of kanker), hebt u tijdens uw tijdelijk verblijf in een andere lidstaat recht op de behandeling die, gelet op uw medische toestand, als noodzakelijk wordt beschouwd.
Als uw medische toestand echter met zich meebrengt dat u speciale medische zorg nodig hebt, en met name bij gebruik van speciale technieken of apparatuur (bijv. dialysebehandeling), kunt u beter van te voren overleggen zodat u zeker weet dat u tijdens uw verblijf toegang hebt tot de vereiste apparatuur of behandeling.

U kunt met de kaart niet gratis naar huis worden vervoerd als u ernstig ziek wordt of een ernstig ongeluk krijgt. Hiervoor hebt u een speciale verzekering nodig.
De Europese ziekteverzekeringskaart is zo groot als een creditcard en bevat geen medische informatie of persoonlijke gegevens, behalve de naam, geboortedatum en identificatienummers van de kaarthouder.
De kaart vervangt het vroegere E-111-formulier. Ze is twee jaar geldig. Ze wordt, op eenvoudige aanvraag, gratis afgegeven door uw ziekenfonds. De aanmaak kan enkele dagen duren. Laat u dus niet vangen door sommige websites die geld vragen voor een Europese ziekteverzekeringskaart.

Elk afzonderlijk gezinslid dat meereist, moet een eigen kaart hebben.
Als u uw kaart vergeten of kwijtgeraakt bent, kunt u uw eigen zorgverzekeraar vragen een tijdelijk vervangingscertificaat te faxen of te mailen. Dit certificaat geeft u dezelfde rechten als de kaart.
De sis-kaart kan in het buitenland niet worden gebruikt.
Voor landen waar de Europese Ziekteverzekeringskaart niet geldig is, zoals Turkije, het voormalige Joegoslavië en alle landen buiten Europa, hebt u specifieke formulieren van uw ziekenfonds nodig.
Eventueel kunt u die in geval van nood nog verkrijgen via een telefoontje naar de alarmcentrale Mutas (het voormalige EuroCross).

De Europese ziekteverzekeringskaart geldt alleen voor de verplichte verzekering en NIET voor de aanvullende verzekering, waaronder de medische bijstand in het buitenland door Mutas valt. Neem dus steeds uw World Assistance Card of Medical Assistance Card mee wanneer je op vakantie gaat naar het buitenland!
Info: http://ehic.europa.eu


Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram