Nieuwe regeling voor diabetici type 2

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
insulinenaalden.jpg

nieuws Diabetici die na 1 januari 2006 gestart zijn met een revalidatieprogramma voor de zelfregulatie van diabetes mellitus, kunnen sinds 1 mei de volgende verstrekkingen cumuleren: individuele educatie tot zelfzorg (5u), opvolging (2x/jaar) en educatie (2u) van patiënten die niet aan zelfzorg doen (verstrekkingen 423150, 423172, 423194 en 423216).
De cumul is evenwel gekoppeld aan bepaalde voorwaarden:
a) het revalidatieprogramma gestart hebben na 1 januari 2006;
b) lijden aan diabetes type 2;
c) twee of meer insuline-injecties krijgen per eetmaal;
d) twee glycemiedagcurves per week doen;
e) aan zelfcontrole doen om toezicht te houden op de diabetes en om ontsporingen tijdig op te merken en op te vangen;
f) niet behoren tot de volgende patiëntengroepen : diabetespatiënten na een transplantatie, rechthebbenden met organische hypoglycemieën (insulinoom, glycogenose), zwangerschapsdiabetici en met insuline behandelde nierdialysepatiënten.

De Onafhankelijke Ziekenfondsen verzetten zich tegen deze cumul, aangezien die geen uitweg biedt voor het gebrek aan gratis materiaal voor zelfcontrole ten voordele van alle diabetespatiënten. Integendeel, de maatregel zet de deur op een kier voor andere cumuls.
In de plaats daarvan pleiten de Onafhankelijke Ziekenfondsen voor het volgende :
• als er een kans bestaat op zelfregulatie, kan de patiënt een revalidatieprogramma en educatie tot zelfzorg volgen in een centrum voor zelfregulatie van diabetespatiënten, waar gratis strookjes beschikbaar zijn;
• als er geen sprake is van zelfregulatie en als er een verpleegkundige langskomt om de injecties toe te dienen, komt de patiënt niet langer in aanmerking voor de diabetesconventie. De verpleegkundige die de injecties toedient, zal een vergoeding ontvangen voor het gratis ter beschikking stellen van materiaal voor zelfcontrole.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram