Kinderen van niet-rokende ouders lopen minder risico om zelf met roken te beginnen.

nieuws LOGO regio Leuven ontwikkelde een folder die ouders waarschuwt voor de invloed van hun eigen rookgedrag op het beginnen roken van kinderen. Aanleiding vormen jonge kinderen die tijdens de lessen tabakspreventie bezorgd klagen over het roken van hun ouders.
90% van de huidige rokers is begonnen voor zijn 21ste. In België is sinds eind jaren ’90 sprake van een stabiel aandeel rokende jongeren. Op 13-14 jarige leeftijd rookt nog geen 5% dagelijks, op 15-16 jarige leeftijd is dat 20% en het aandeel rokers in de leeftijdsgroep 17-18 jaar bedraagt ongeveer 30%. Er zijn geen noemenswaardige verschillen meer in rookgedrag tussen meisjes en jongens. Leerlingen uit het beroepsonderwijs en technisch onderwijs beginnen vroeger en roken meer dan hun collega’s uit het ASO.
Er zijn tal van factoren van invloed op beginnend rookgedrag. Maar het inzicht groeit dat de rol van ouders groter is dan vaak wordt aangenomen, terwijl we de invloed van vrienden mogelijks overschatten. Niet-roken en een anti-roken houding in de thuisomgeving beschermen kinderen tegen beginnend roken.
Naar Nederlands voorbeeld (www.stivoro.nl) is nu een folder beschikbaar over het onderwerp. De folder bevat 7 tips voor rokende ouders, zoals ‘rook niet in de buurt van je kinderen’ ‘laat geen sigaretten rondslingeren’ en ‘laat je kinderen geen sigaretten voor je kopen’. Er zijn ook 3 tips voor niet-rokende ouders gericht op het bespreekbaar maken van dit onderwerp.
De folders worden aan ouders verspreid via scholen. Ze zijn gratis beschikbaar.
info@logoleuven.be
www.logoleuven.be


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram