Anti-rookpil niet combineren met anti-malariamiddel

nieuws Enkele weken geleden maakten we reeds melding van het feit dat het geneesmiddel Bupropion (merknaam Zyban®) dat wordt gebruikt om te stoppen met roken een epilepsie-aanval kan uitlokken en dus niet mag worden gebruikt door mensen met epilepsie. In Nederland zijn recent enkele meldingen gesignaleerd van epilepsieaanvallen na gebruik van dit geneesmiddel.
Volgens het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (feb 2001, p. 277) ging het in 3 gevallen om mensen van wie bekend was dat ze epilepsie hadden, bij vier anderen bestond echter geen enkele aanduiding van een bestaande epilepsie.
Dat bupropion een risico op epilepsie inhoudt was bekend. Dat is trouwens de reden waarom het produkt nooit als anti-depressiemiddel op de markt is gebracht. Het huidige anti-rookmiddel bevat daarom een lagere dosering dan het oorspronkelijke geneesmiddel. Bovendien gaat het om een pil met een speciaal omhulsel waardoor de actieve stof vertraagd vrijkomt. Het vermoeden bestaat dat de patiënten die een epilepsieaanval kregen de pil hebben kapotgebeten in plaats van in hun geheel te hebben doorgeslikt. Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde zegt dan ook dat men bij het gebruik van bupropion niet mag kauwen op de pil, maar ze moet doorslikken.
Volgens gegevens van de producent van Zyban® zijn tot nu toe reeds 30 mensen overleden die Zyban® namen. Het is echter niet duidelijk of hun overlijden direct te maken heeft met het product, dan wel te wijten is aan bepaalde aandoeningen die te maken hebben met het roken.
Naar aanleiding van een dodelijk ongeval in Engeland met Zyban® zijn opnieuw twijfels gerezen over het produkt. Een jonge airhostess die Zyban® nam in combinatie met het anti-malariamiddel Cloroquine én met slaapmiddelen, overleed tijdens een epileptische aanval. Zij had ook in het verleden reeds epileptische aanvallen gehad wat ze evenwel niet had vermeld aan de voorschrijvende arts.
Volgens de Britse lijkschouwer die de zaak onderzocht, zou op de bijsluiter van Zyban® moeten worden vermeld dat het product niet in combinatie met anti-malariamiddelen mag worden genomen. De producent van Zyban® heeft reeds aangekondigd op deze vraag te zullen ingaan.


Laatst bijgewerkt: november 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram