Oordoppen met filters bieden beste oplossing bij harde muziek

nieuws Wie het gehoor wil beschermen én genieten van muziek, kan het beste oordoppen met filters dragen. Deze gehoorbeschermers bieden voldoende bescherming, terwijl de luisteraar nog steeds kan genieten van redelijk onvervormde muziek. Dat is de uitkomst van een vergelijkend onderzoek naar gehoorbescherming door de Consumentenbond. Het onderzoek vond plaats in samenwerking met de Nationale Hoorstichting.

De vuistregel is dat het gehoor acht uur lang zonder risico op gehoorschade een belasting van 80 decibel kan verdragen. Iedere toename van 3 decibel halveert -bij herhaaldelijke blootstelling- de veilige luisterduur. Goede oordoppen kunnen het verschil maken tussen een leven lang genieten van muziek of leven met een constante piep en/of gehoorverlies.
In het onderzoek zijn de voor- en nadelen van de bekendste soorten gehoorbescherming op een rij gezet: schuimdopjes, parapluutjes (rubberen oordoppen met lamellen) zonder filter, parapluutjes met een filter en filteroordoppen op maat, de zogeheten otoplastieken. De otoplastieken scoren het beste maar hebben ook een behoorlijk prijskaartje. Ze zijn verkrijgbaar vanaf € 120,-.
Bij de aanschaf van oordopjes spelen de volgende factoren een belangrijke rol: hoeveelheid geluidsdemping, kwaliteit van de demping (muziekkwaliteit + mogelijkheid om een gesprek te volgen), draagcomfort, duurzaamheid en prijs. Afhankelijk van de waarde die iemand hecht aan deze zaken, rollen verschillende favorieten uit de bus:

SCHUIMDOPJES
De klassieke schuimplastic herriestoppers schieten hun doel voorbij als het gaat om veilig luisteren naar muziek. Ze dempen gemiddeld 35 decibel (variërend van 16 tot 54 dB), afhankelijk van de wijze van inzetten en de vorm van de gehoorgang. De oordoppen zijn niet geschikt voor hergebruik. Sterk punt is de lage aanschafprijs.

PARAPLUUTJES ZONDER FILTER
De demping van deze oordoppen is geringer maar nog steeds fors voor muziek. Doordat er geen filter in zit, worden bovendien teveel van de midden- en hogetonen weggefilterd. Hierdoor vervormt de muziek en is een gesprek voeren niet meer goed mogelijk. Voordeel is de lage prijs en de duurzaamheid van de gehoorbeschermers.

PARAPLUUTJES MET FILTER
Door de filters in deze oordoppen blijft de nuance in de muziek beter hoorbaar. Ze bieden voldoende bescherming bij harde muziek. Het draagcomfort van de parapluutjes wordt in het onderzoek als matig beoordeeld, met een positieve uitzondering voor de Alpine Music Safe Classic. Prijzen tussen € 15,- en € 19,-.

OTOPLASTIEKEN MET FILTER
Wie regelmatig te vinden is bij een concert, dance party of discotheek, kan het beste een paar van deze oordoppen laten maken. Het comfort is prima, ook na langere tijd en veelvuldig gebruik. Door de kwalitatief goede demping is zelfs nog een gesprek op de dansvloer mogelijk. Otoplastieken zijn verkrijgbaar vanaf € 120,-.

Van de tien producten uit de vergelijking biedt Alpine Music Safe Classic het beste compromis tussen gehoorbescherming, muziekkwaliteit, draagcomfort en prijs.

Op www.oorcheck.nl, de jongerensite van de Hoorstichting over 'oorzaken', staat een overzicht van aanbieders van gehoorbescherming.
De Consumentenbond heeft op de website www.consumentenbond.nl/oordopjes staat het online dossier 'oordopjes' gepubliceerd met de volledige resultaten van het onderzoek.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram