Muziekkeuze beïnvloedt onze wandelsnelheid

123-sport-joggen-muziek-koptel-07-16.jpg

nieuws Verschillende types muziek hebben uiteenlopende effecten op onze wandelsnelheid, zo blijkt uit onderzoek van de UGent. Een interessante vaststelling, zeker in het kader van blessurepreventie, staprehabilitatie en de optimalisatie van sportprestaties.

Dat muziek ons aanzet tot bewegen, is algemeen geweten. Toch blijven wetenschappers worstelen met de vraag wat nu het precieze verband is tussen muziek en beweging. Onderzoekers van het IPEM (het onderzoekscentrum van de afdeling Musicologie - UGent) lichten een tipje van de sluier op en tonen aan hoe muziek onze wandelsnelheid spontaan beïnvloedt.

Proefpersonen werden uitgenodigd om te wandelen in de Gentse Topsporthal. Tijdens hun wandeling kregen de deelnemers verschillende songs te horen, telkens voorafgegaan door periodes zonder muziek. Tijdens deze stiltes werd (door middel van IPEM’s D-Jogger technologie) het wandeltempo van de deelnemer gemeten, waarna muziek geselecteerd werd met precies hetzelfde tempo.
De wandelsnelheid in de muzikale conditie werd vervolgens vergeleken met de snelheid in de stille conditie. Daaruit bleek dat sommige songs de wandelsnelheid opdreven, terwijl andere de snelheid net deden afnemen. Dit effect is toe te schrijven aan de timing van de melodieën en ritmes. Muziek die de typische strakke cadans van marsmuziek benadert, resulteert in een hogere wandelsnelheid.
Daarnaast toonden de onderzoekers een verband aan tussen de wandelsnelheid en motivatie: de songs waarop de deelnemers met een hogere snelheid wandelden, werden het meest motiverend bevonden. Kortom, de melodische en ritmische timing van muziek heeft een bijzonder sterk effect op lichaamsbeweging, ook al zijn we ons daar niet altijd van bewust.

Laatst bijgewerkt: juli 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram