Veroorzaakt ontstoken tandvlees (parodontitis) kanker?

123-tand-gezond-parodont-periodont-02-18.jpg

nieuws

Een tandvleesontsteking (parodontitis) verhoogt de kans op diverse kankers. Dat werd al lang vermoed, maar drie nieuwe studies brengen sterke bewijzen aan van een verband tussen parodontitis en meerdere kankers, zoals pancreas-, long- en darmkanker.  

Een tandvliesontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën in de holten tussen het tandvlees en de tanden. Het was al bekend dat een tandvliesontsteking ook elders in het lichaam ontstekingen kan veroorzaken en bijvoorbeeld de kans op diverse hartaandoeningen, zoals een hartinfarct verhoogt. Recent verschenen er ook enkele onderzoeken die wezen op een mogelijk verband met kanker. Dat wordt nu bevestigd door drie nieuwe studies.

Een Amerikaanse studie in het Journal of the National Cancer Institute onderzocht bijna 7500 mensen die gedurende ongeveer 20 jaar werden opgevolgd. Tijdens die periode werd ook hun gebit geregeld onderzocht. 1648 deelnemers kregen kanker en 547 van hen overleden tijdens de studie.
Bij mensen met ernstige parodontitis steeg de kans op kanker met 24 procent in vergelijking met de mensen met geringe of geen parodontitis. Vooral de kans op longkanker en darmkanker, en in beperkte mate pancreaskanker nam toe. Er werd geen verband gevonden met borst-, prostaat-, bloed- en lymfekanker.

De onderzoekers hielden bij de analyse van hun gegevens rekening met onder meer het rookgedrag van de patiënten, vermits roken de kans op parodontitis én op long- en darmkanker verhoogt. Ook bij niet-rokers werd een sterk verhoogde kans op kanker vastgesteld.

Een Finse studie gepubliceerd in het International Journal of Cancer, waarin 70.000 Finnen gedurende 10 jaar werden opgevolgd, vond een zeer sterke relatie tussen parodontitis en kanker, vooral dan pancreaskanker. Het risico op overlijden door kanker lag bij mensen met parodontitis 27 procent hoger dan bij mensen zonder parodontitis. De kans op overlijden door pancreaskanker lag zelfs 69 procent hoger.

Een andere Finse studie in het British Journal of Cancer ontdekte dan weer dat de bacteriën die parodontitis ook elders in het lichaam ontstekingen kunnen veroorzaken en op moleculair niveau een rol kunnen spelen bij het ontstaan van bepaalde kankers zoals pancreaskanker. 

De auteurs van al deze studies besluiten dat vroegtijdige opsporing en behandeling van parodontitis een belangrijke preventieve maatregel is om kanker te voorkomen.

Bronnen
• Journal of the National Cancer Institute
https://academic.oup.com/jnci/advance-article/doi/10.1093/jnci/djx278/4804361
• International Journal of Cancer
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ijc.31254/full
• British Journal of Cancer
https://www.nature.com/articles/bjc2017409


Laatst bijgewerkt: augustus 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram