Kunnen mondspoelmiddelen seksueel overdraagbare aandoeningen voorkomen?

123m-mondspoelen-blau-01-17.jpg

nieuws Volgens een Australische studie in het tijdschrift Sexually Transmitted Infections zou gorgelen met een mondspoelmiddel de groei van Neisseria gonnorhoeae de bacterie die gonorroe veroorzaakt, kunnen afremmen.

Voor de studie werden bijna tweehonderd mannen die seks hadden met mannen geselecteerd die eerder al behandeld waren voor een infectie met gonorroe in de mond en/of keel. Bijna eenderde (30 %) van die mannen testten bij een volgend bezoek aan de arts opnieuw positief. De helft van die mannen moest hun mond gedurende één minuut spoelen met Listerine Cool Mint of Listerine Total Care, twee desinfecterende mondspoelmiddelen. De andere helft moest de mond spoelen met een zoutoplossing.

Onmiddellijk na de mondspoeling werden bij 52 % van de Listerine-mannen nog levende bacteriën aangetroffen, tegenover 84 % bij de mannen die spoelden met een zoutoplossing. Vijf minuten na de mondspoeling was de kans op een positieve test voor gonoerroe 80 % kleiner bij de mannen die Listerine hadden gebruikt dan bij de mannen die een zoutoplossing hadden gebruikt.
Of hierdoor ook de kans op gonorroe effectief vermindert, werd echter niet onderzocht. Daarvoor werden ze veel te kort opgevolgd. Bovendien werd slechts een beperkt aantal mannen en alleen mannen die seks hebben met mannen, onderzocht.

Men kan dus op basis van die ene onderzoek niet bevestigen dat mondwater (in dit geval Listerine) gonorroe kan voorkomen. Daarvoor is meer onderzoek op grotere groepen mensen en gedurende langere tijd nodig.

Laatst bijgewerkt: januari 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram