Verkeerslawaai veroorzaakt ontwikkelingsachterstand kinderen

123-kind-veiligh-verkeer-milieu-05-17.jpg

nieuws Vijfjarigen die wonen in een omgeving met veel verkeersgeluid, lopen tot drie maanden achter in hun ontwikkeling. Dat blijkt uit recent onderzoek in Duitsland, zo meldt Vakbladvroeg.nl.
Het onderzoek is verricht aan de Universiteit van Wuppertal. Kleuters die 's nachts aan 10 decibel meer dan gemiddeld (44 decibel) worden blootgesteld door (trein)verkeer, lopen in hun ontwikkeling tot drie maanden achter bij kinderen die niet te maken hebben met die extra decibellen.

De ontwikkelingsachterstand is meetbaar op meerdere fronten: zowel wat motoriek als taal en rekenen betreft, constateerden de onderzoekers op basis van een test die alle kleuters daar voorafgaand aan de basisschool krijgen. Hun sociaal-economische achtergrond maakt niet uit voor het verband tussen geluid en achterstand.
Het maximale aantal decibellen dat 's nachts in Wuppertal werd berekend is 67, wat gelijk staat aan het geluid van een televisie die aanstaat op normaal volume. Het gemiddelde geluidsniveau ligt slechts op 44 decibel.

Laatst bijgewerkt: mei 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram