Vandaag veel vervuiling in de lucht

nieuws Verschillende diensten voor leefmilieu waarschuwen voor veel gevaarlijk fijn stof in de lucht vandaag en morgen. Dat komt door uitzonderlijke weersomstandigheden. Afgelopen weekend was er ook wintersmog, veroorzaakt door sterk verontreinigde lucht uit Oost-Europa.
Op een schaal van 1 (zeer goed) tot 10 (zeer slecht) varieerde de luchtkwaliteitsindex van 7 (ondermaats) in Brussel tot 8 (slecht) in Antwerpen, Gent en Luik en zelfs 9 (zeer slecht) in Charleroi.

IRCEL verwacht verhoogde concentraties van onder andere stikstofoxiden, koolstofmonoxide, benzeen en vooral fijne stofdeeltjes. Hierdoor zal de luchtkwaliteit middelmatig tot slecht zijn. Afhankelijk van de concentratie in de omgevingslucht, de blootstellingsduur en de gevoeligheid van de blootgestelde personen kunnen de ademhalingsfuncties verminderen of kunnen ademhalingsaandoeningen toenemen .
Mensen die bijzonder gevoelig zijn voor luchtvervuiling (jonge kinderen, ouderen, personen met rokerslong, personen met hart- en vaatziekte) doen in zo'n geval best geen fysieke inspanningen. Men kan bij deze wintersmog beter ook niet gaan joggen.

Maar ook binnenshuis kunnen concentraties van fijn stof hoog oplopen, precies omdat ze zo klein zijn en overal binnendringen.
Omwille van de kleine afmeting van de fijne stofdeeltjes zullen de concentraties binnenshuis niet significant lager zijn dan in de buitenlucht.
Op het einde van de week, vrijdagavond of zaterdag, zouden de weersomstandigheden gunstiger worden.

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

© 2024 Roularta Media Group NV - Niets uit deze webpagina mag op enigerlei wijze worden gekopieerd of vermenigvuldigd zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming. cim metriweb