Operatie aan hart vermindert migraine

nieuws Ongeveer tweederde deel van de migrainepatiënten blijkt een shunt te hebben, een (abnormale) verbinding tussen de linker- en rechterboezem in het hart. De afwijking komt gemiddeld bij 20 procent van de bevolking voor. Het sluiten van dit gaatje zou een enorme verlichting kunnen betekenen voor een grote groep hoofdpijnpatiënten.
Lang heerste de klassieke opvatting dat migrainepatiënten verwijde bloedvaten in de hersenvliezen hadden. Maar behandeling met vaatvernauwers heeft niet altijd effect.
De Nederlandse cardioloog Marco Post kwam de relatie tussen het hartgaatje en migraine op het spoor door vele behandelingen die hij uitvoerde bij patiënten met een herseninfarct, bij wie de ongewenste verbinding operatief afgesloten werd. Bij deze ingreep wordt in het tussenschot van het hart via een katheter een soort parapluutje opengeklapt. “Een aantal van deze patiënten verklaarde minder hoofdpijn te hebben na het sluiten van hun hartgaatje. Ik vermoedde een verband tussen de hoofdpijn en de hartafwijking.”
Het hartgaatje komt bij 60 tot 70 procent van de migrainepatiënten voor. Dat is drie tot vier keer zo vaak als gemiddeld. Post concludeerde dat ongeveer zes van de tien migrainepatiënten bij wie het gaatje kon worden gesloten baat hadden bij de ingreep. Ook blijkt dat migrainepatiënten drie tot vier keer zoveel kans hebben op een herseninfarct. Post vermoedt dat bij migrainepatiënten kleine herseninfarctjes plaatsvinden zonder dat er uitvalsverschijnselen zijn. Kleine bloedklontjes worden door het hartgaatje niet tegengehouden maar naar de hersens geschoten. Of grote bloedklonters op dezelfde manier in de hersenen terecht komen, is een van de vragen die hij in een vervolgonderzoek wil bestuderen.

bron: Universiteit Utrecht, promotieonderzoek ‘Shunt closure and migraine relief’.

Laatst bijgewerkt: maart 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram