Nieuwe neusspray tegen migraine werkt snel en efficiënt

123m-hoofdpijn-pijn-10-.jpg

nieuws

De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft een nieuwe neusspray goedgekeurd als snelle behandeling van migraine bij volwassenen. De neusspray zavegepant, die op de markt komt onder de merknaam Zavzpret, kan de pijn en andere symptomen van migraine al binnen 15 minuten na gebruik verlichten. Dat meldt geneesmiddelenmaker Pfizer in een nieuwsbericht. 

Lees ook: Welke soorten migraine zijn er?

Voordelen van de nieuwe neusspray tegen migraine

In een studie meldde ongeveer 24% van de mensen die een enkele dosis van 10 milligram Zavzpret innamen dat zij twee uur later geen pijn meer hadden, vergeleken met 15% van de groep die een neusspray zonder werkzame bestanddelen kreeg. Velen voelden zelfs al pijnverlichting na 15 à 30 minuten.

Dat komt door de specifieke werking van de neusspray. Zavzpret is namelijk niet de eerste neusspray tegen migraine, maar wel de eerste die pijnverlichting biedt door het calcitonine-gen-gerelateerde peptide (CGRP) te blokkeren, een eiwit dat in de hersenen vrijkomt en bijdraagt tot ontstekingen. Zavzpret is daarnaast ook, in tegenstelling tot veel andere migrainebehandelingen, veilig te gebruiken voor mensen met hartaandoeningen.

De belangrijkste bijwerking bij de deelnemers van het onderzoek was een veranderd smaakgevoel. Ongeveer 1 op de 5 had er last van. Andere bijwerkingen waren ongemak in de neus en misselijkheid.

Lees ook: Migraine: welke rol speelt voeding?

Experts zijn voorzichtig enthousiast

"Een migraineaanval heeft een aanzienlijke impact op iemands dagelijks leven," zegt Dr. Kathleen Mullin in het persbericht van Pfizer. Als medisch directeur van het New England Institute for Neurology & Headache heeft ze het medicijn grondig bestudeerd. Mullin is vooral lovend over de snelle werking. “Als neusspray met snelle medicijnabsorptie biedt Zavzpret een alternatieve behandelingsoptie voor mensen die pijnstilling nodig hebben of geen orale medicatie kunnen nemen vanwege misselijkheid of braken, zodat ze snel weer normaal kunnen functioneren."

Lees ook: Hoe kan je migraine voorkomen?

Mik Ver Berne, voorzitter van vzw Hoofd-Stuk, de vereniging voor mensen met hoofdpijn, reageert positief op het nieuws, maar wil toch niet te hard van stapel lopen."We zijn verheugd dat verschillende farmaceutische bedrijven sterk inzetten op een duurzame en specifiek voor migraine ontwikkelde behandeling om het leven met migraine leefbaarder te maken. Anderzijds willen we nog niet te vroeg victorie kraaien, want het is nog niet duidelijk óf en wanneer dit middel in België beschikbaar zal zijn." Daarvoor moet Europa het medicijn namelijk eerst nog goedkeuren. Medicijnen tegen migraine zijn doorgaans ook duur en van terugbetaling is helaas vaak (nog) geen sprake.

Lees ook: Drie preventieve migrainemedicijnen terugbetaald

Bronnen:
https://www.pfizer.com
https://www.thelancet.com
https://edition.cnn.com

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram