Genetisch verband tussen migraine en depressie

nieuws Dat migrainepatiënten somber worden door hun ziekte ligt voor de hand. Toch komt hun depressie niet voort uit de hoofdpijn maar uit een genetisch aanleg. Dat zeggen onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Erasmus MC in Rotterdam in het vakblad ‘Neurology’.
De studie omvatte 2.652 personen die allemaal afstammen van 22 echtparen die tussen 1850 en 1900 in de plaats Rucphen woonden. Van de deelnemers aan de studie hadden er 360 migraine. Van hen hadden 151 personen migraine met aura, een vorm van migraine waarbij de hoofdpijn voorafgegaan wordt door bijvoorbeeld het zien van lichtflitsen of zigzaglijnen, en 209 personen migraine zonder aura.
In totaal waren er in de studie 977 personen met een depressie, waarbij 25 procent van de migrainepatiënten ook een depressie had. Van de proefpersonen zonder migraine had slechts 13 procent een depressie.

De onderzoekers hebben door middel van een statistische berekening kunnen schatten wat de relatieve bijdrage van genetische factoren is voor beide aandoeningen. Voor migraine werd de erfelijkheid geschat op 56 procent. Dat wil zeggen dat 56 procent van de aandoening wordt verklaard door genetische factoren. Voor migraine met aura was dit 96 procent.
In de vergelijking van de erfelijkheid van migraine bij migrainepatiënten met en zonder depressie blijkt dat er gedeelde genetische factoren zijn voor deze twee aandoeningen. Dit geldt vooral voor migraine met aura. Dit suggereert dat er een gezamenlijk genetisch mechanisme is dat beide aandoeningen kan veroorzaken.


Laatst bijgewerkt: maart 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram