Chronische migraine: botox werkt niet beter dan afkicken van pijnmedicatie

nieuws

Patiënten met chronische migraine die veel pijnmedicatie gebruiken kunnen daar beter mee stoppen dan een behandeling met botox ondergaan. Dat besluiten hoofdpijnonderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum uit een grootschalige studie. Ze publiceerden de resultaten in het tijdschrift Brain. 
Overmatig gebruik van pijnstillers en anti-migrainemedicatie kan paradoxaal genoeg juist leiden tot een toename van aanvallen en chronische migraine.

Acuut stoppen met medicijnen 
Onderzoekers van de Leidse hoofdpijngroep tonen aan dat botoxbehandeling niet beter werkt dan stoppen met alle pijnmedicatie. Ze deden dit door 179 patiënten met chronische migraine die overmatige pijnmedicatie gebruikten, voor 12 weken acuut te laten stoppen met alle pijnmedicatie. Daarnaast kreeg de helft een behandeling met botox en de andere helft injecties met zoutoplossing. Om te voorkomen dat het zou opvallen wie botox had gekregen, kreeg de placebogroep ook injecties met een zeer kleine hoeveelheid botox. Dit was genoeg om de voorhoofdrimpels te laten verminderen – net zoals in de behandelgroep-, maar niet genoeg om effectief te zijn tegen de migraine. 

Botox voegt niks toe 
Stoppen met pijnmedicatie werkte goed: na afkicken was het aantal hoofdpijndagen met 25% afgenomen (5 dagen), en het aantal migrainedagen met 45% (6-7 dagen). Botox voegde niks toe aan dit effect. Er was, tot een jaar na de behandeling, geen verschil tussen de groep die wel en geen botox hadden gekregen. Zestig procent van de patiënten had geen last meer van chronische migraine en meer dan dertig procent had geen preventieve medicatie meer nodig. Het merendeel van de patiënten zou stoppen met pijnmedicatie aanraden aan medepatiënten. 

Laatst bijgewerkt: januari 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram