Op consultatie bij de menopauzeconsulent

dossier

Menopauzeconsulent is een vrij nieuw beroep in Vlaanderen. Menopauzeconsulenten begeleiden vrouwen op een uiterst professionele manier. Dit vraagt een diepgaande kennis van de fysiologie en de pathologie van de vrouw in het algemeen én van de overgang en menopauze.

De menopauze is een fysiologisch proces dat deel uitmaakt van het natuurlijke verouderingsproces van de vrouw. Het is een fase waarin lage hormoonspiegels een aantal symptomen, klachten, reacties en gevoelens kunnen uitlokken. Al deze klachten kunnen een impact hebben op het sociale, familiale en seksuele leven van de vrouw.
100% van de vrouwen komt in de overgang en de menopauze en 70-80% van de vrouwen heeft symptomen, klachten, reacties ten gevolge van de hormonale disbalans die de menopauze met zich meebrengt. 

Omdat de levensverwachting van de Belgische vrouw momenteel 83 jaar is, brengt zij 1/3 van haar leven door in de postmenopauze, de fase na de allerlaatste menstruatie. Het is belangrijk dat zij deze periode ook kwalitatief kan doorbrengen. Vandaar het belang om aandacht te besteden aan een optimale levenskwaliteit. 

Dit alles onderlijnt de nood aan een professionele begeleiding door een menopauzeconsulent. 
Het doel van de begeleiding is informeren, adviseren, taboes doorbreken en preventief werken om latere gezondheidsrisico’s (osteoporose, diabetes, hart- en vaatziekten, …) ten gevolge van de menopauze te voorkomen. 

Lees ook: Is er een verband tussen menopauze en hoofdpijn?

Natuurlijke of kunstmatige menopauze

123-txt-menopauze-natuur-12-17.jpg
 
De leeftijd waarop de natuurlijke overgang en menopauze optreedt is voor een gedeelte genetisch bepaald en bevindt zich voor het merendeel van de Westerse vrouwen tussen de leeftijd van 45-55 jaar. 

Bepaalde chirurgische ingrepen, ziekten, genetische aandoeningen, dysfuncties en/of behandelingen (zoals chemotherapie, bestralingen) kunnen vrouwen ook al op een jongere leeftijd in een menopauze toestand brengen. De menopauzeconsulent begeleidt zowel vrouwen die op een natuurlijke als op een kunstmatige manier in de menopauze gekomen zijn. 

Verloop van een consultatie bij de menopauzeconsulent.

 • Een uitgebreide intake, anamnese.
 • Nuttige informatie over de overgangsfasen en de menopauze op een manier die open-minded en taboedoorbrekend is. 
 • Het in kaart brengen van de specifieke fase waarin de cliënt zich op dat moment bevindt.
 • Een health check (controle bloeddruk, gewicht, …). 
 • Het opstellen van een individueel behandelingsplan (rekening houdend met de persoonlijke voorkeuren van de cliënt).
 • Informeren en adviseren over mogelijke behandelingen zoals hormonale substitutietherapie, natuurlijke supplementen, therapieën, … (reguliere en complementaire behandelingen).
 • Informatie, voorlichting betreffende de individuele levensstijl zoals voeding, beweging, stress, seksualiteit, ....
 • Bepalen en belichten van mogelijke risicoprofielen (osteoporose, diabetes type 2, ziekten van hart en bloedvaten, kanker, …), informatie en preventie. 
 • Aanbieden van mogelijkheden en “tools” om die nieuwe levensfase ten volle te benutten. 
 • Bescherming en preventie tegen werkverzuim ten gevolge van overgangsklachten. 
 • Multidisciplinair samenwerken en indien nodig doorverwijzen naar gynaecoloog, huisarts, uroloog, endocrinoloog, seksuoloog, diëtist, kinesist, osteopaat, loopbaancoach, ....

Naast individuele consultaties geeft de menopauzeconsulent ook workshops, infosessies, presentaties en lezingen. 
De menopauzeconsulent tracht ook jonge vrouwen (35-40jr) te sensibiliseren en ze bewust te maken van het belang van preventie “voor” de menopauzeleeftijd om zo mogelijke overgangs- en menopauzeklachten te vermijden, te minimaliseren.

Vind een menopauzeconsulent bij jou in de buurt via www.menofocus.be

bron: Bron: Chris Van Gaver- www.menobalans.be

Laatst bijgewerkt: mei 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram