Hormoontherapie helpt mogelijk tegen depressie tijdens menopauze

123-HST-horm-txt-menop-03-017.jpg

nieuws

Hormoonvervangende therapie tijdens de menopauze kan mogelijk de kans op depressie verminderen. Dat blijkt uit een studie bij 172 vrouwen tussen 45 en 60 jaar gepubliceerd in het vakblad JAMA Psychiatry.      

Tijdens de menopauze verhoogt de kans op een depressie. In deze studie kreeg de helft van de vrouwen gedurende één jaar een hormoonvervangende behandeling (huidpleisters met oestrogenen en pillen met progestagenen), de andere helft kreeg een nepgeneesmiddel (placebo). In totaal kreeg een kwart van de vrouwen (25 %) in de loop van het studiejaar een depressie (gemeten met een klassieke depressietest). Bij de vrouwen die een placebo gebruikten, had 32,3 procent depressieve klachten, tegenover 17,3 procent bij de vrouwen die hormonen kregen. De vrouwen met hormonen hadden wel vaker last van bloedverlies.

De auteurs besluiten dat hormoonvervangende therapie kan helpen tegen depressieve klachten die vaak voorkomen in het begin van de menopauze. Daarbij moet wel rekening gehouden met een (zeer licht) verhoogde kans op borstkanker en bloedklonters. 

Bron

https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/article-abstract/2668205?redirect=true

https://www.nhs.uk/news/mental-health/hrt-may-protect-against-depression-women-going-through-menopause/


Laatst bijgewerkt: februari 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram