Maakt melk slim?

nieuws Vorig jaar verscheen in het gerespecteerde New England Journal of Medicine een artikel waarin beweerd werd dat er een sterk verband bestaat tussen de consumptie van chocolade en het aantal Nobelwinnaars in een land: hoe meer chocolade er gegeten wordt, hoe meer Nobelprijswinnars. Dat zou kunnen te maken hebben met de flavonoiden in chocolade.

Naar aanleiding hiervan vroegen enkele Britse wetenschappers zich af of dat verband te maken had met de chocolade dan wel met de melk die gebruikt wordt bij de productie van chocolade. Zij gingen na of er een positief verband bestaat met de melkconsumptie in een land en het aantal Nobelprijzen. Dat bleek wel degelijk het geval te zijn, zo schrijven ze in het vakblad Practical Neurology.

Zweden heeft per hoofd van de bevolking het meeste aantal Nobelprijzen (10) en heeft ook de hoogste melkconsumptie (340 l per jaar per inwoner). Ook Zwitserland heeft veel Nobelprijswinnaars en een hoge melkconsumptie. China bevindt zich aan het andere uiterste, met lage melkconsumptie en weinig Nobelprijswinnaars.

Een mogelijke verklaring voor dat verband is dat het landen met een hoge melkconsumptie meestal rijker zijn en een beter schoolsysteem hebben dan landen met een lage melkconsumptie. Maar volgens de onderzoekers is er ook een mogelijke biologische verklaring: de vitamine D in melk zou goed zijn voor de ontwikkeling van de hersenen.


Laatst bijgewerkt: maart 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram