Gebruik ADHD-geneesmiddelen blijft stijgen

nieuws In 2011 gaf het RIZIV 5,45 miljoen euro uit voor de terugbetaling van Rilatine. Het aantal gebruikers dat Rilatine neemt buiten de terugbetalingsvoorwaarden is echter bijna zo groot als de groep die wel een tussenkomst van de ziekteverzekering ontvangt. Deze laatste groep worden vaak vergeten in de officiële cijfers. In totaal zijn er naar schatting 66.000 frequente gebruikers van Rilatine tussen 6 en 17 jaar, waarvan 38.000 met vergoeding door de ziekteverzekering. De voorwaarden tot vergoeding door de ziekteverzekering houden o.a. in dat een (kinder)neuroloog, (kinder)psychiater of geneesheer specialist die een erkenning verworven heeft in de pediatrische neurologie eerst de diagnose moet stellen. Vaak ziet men dit gebruik zonder vergoeding dan ook na voorschrift van de huisarts zonder dat er een specialist werd bij betrokken.
In Vlaanderen neemt 3% van de kinderen tussen 6 en 17 jaar Rilatine mét vergoeding. Nog eens 2 tot 3% doen dat zonder vergoeding.

Moeilijke diagnostiek
• Van 124 huisartsen die werden ondervraagd beweert 62,6% moeite te hebben met de juiste diagnostiek van ADHD. 54% verwijst patiënten hoofdzakelijk door naar de specialist wegens gebrek aan kennis.
• 80% van de ondervraagde huisartsen ervaart soms tot altijd druk van de ouders en/of het centra voor leerlingenbegeleiding (CLB) om zelf de diagnose van ADHD te stellen.
• Tijdens de vakantie periode daalt de verkoop van Ritaline met 50%.

Conclusies
De impact van ADHD op het budget voor gezondheidszorg in België blijft stijgen. De huisarts kan een effectieve rol spelen in de diagnostiek en de behandeling van patiënten met ADHD, maar nog betere vorming terzake is zeker nuttig, net zoals een vaste inschrijving bij de huisarts om op die manier beter te weerstaan aan de druk van ouders en CLB en een rationeler voorschrift te bereiken.
Ouders en CLB moeten beter geïnformeerd worden dat deze medicatie enkel zinvol en verantwoord is in geval van een juiste diagnose van ADHD.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram