Britse wetenschappers waarschuwen tegen nieuwe psychiatrische DSM-bijbel

nieuws De Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM) is een invloedrijk handboek, de ‘bijbel’ die door psychiaters over de hele wereld wordt gebruikt om psychiatrische aandoeningen vast te stellen en te benoemen. Hij wordt gepubliceerd door de American Psychiatric Association (APA) en bevat criteria aan de hand waarvan artsen psychiatrische stoornissen kunnen vaststellen.

De DSM wordt momenteel herzien en de nieuwe vijfde verse, DSM-5, zou volgend jaar in mei verschenen. Er is echter heel wat kritiek op die nieuwe versie omdat, in de ijver om geen patiënt te missen, nieuwe aandoeningen worden geïntroduceerd zoals het ‘Psychose Risico Syndroom’ (PRS) en de ‘Gemengde Angst Depressie Stoornis’ (MADD), en de drempels voor andere worden verlaagd. Het effect is dat op die manier veel mensen die nu niet ‘ziek’ zijn, dat volgens de nieuwe criteria wél wel zullen zijn, zo vrezen psychiaters.

Op een congres in Amsterdam verklaarde de Amerikaanse psychiater Allan Frances, de oud-voorzitter van de werkgroep die de DSM-4 voorbereidde, onlangs dat met de nieuwe PRS-stoornis honderdduizenden pubers en jonge adolescenten onnodig antipsychotische drugs voorgeschreven kunnen krijgen. Over MADD zegt Frances dat de symptomen die daar omschreven worden, lijken op de alledaagse problemen die mensen tegenkomen. Hij noemt dat 'medicaliseren van normaliteit'. De nieuwe diagnose ‘Minor Cognitive Disorder’ is van toepassing op bijna alle 50-plussers die wel eens iets vergeten, vreest Frances.

Britse psychiaters en artsen hebben zopas een petitie gelanceerd waarin ze vragen dat de nieuwe DSM-5 niet wordt gebruikt of minstens ingrijpend wordt aangepast.
Volgens de psychiaters dreigen miljoenen gezonde mensen – zoals verlegen kinderen, rouwende familieleden, eccentriekelingen enz. - met een psychiatrisch label te worden opgezadeld indien de nieuwe DSM-criteria worden gebruikt. Anderzijds kunnen ernstige seksuele misdadigers of verkrachters mogelijk aan strafvervolging ontsnappen door zich te beroepen op fantaisistische stoornissen zoals "paraphilic coercive disorder".

Meer dan 10.000 Britse gezondheidswerkers hebben intussen reeds de petitie (dsm5-reform.com) ondertekend waarin de vijfde editie van de DSM wordt afgewezen.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram