Borstvoeding en anti-epileptica: geen schadelijke combinatie

123-baby-bv-handje-170-08.jpg

nieuws Vrouwen met epilepsie die borstvoeding geven, kunnen met een gerust hart anti-epileptica gebruiken. Het heeft geen nadelige gevolgen voor hun kinderen. Het zou zelfs voordelig kunnen zijn voor de cognitieve ontwikkeling van de kinderen: kinderen die borstvoeding kregen, hadden een hoger IQ en betere verbale vaardigheden. Dat blijkt uit Brits-Amerikaans onderzoek in het medische tijdschrift JAMA Pediatrics.

In deze studie werden intelligentietest uitgevoerd bij kinderen van zes jaar oud waarvan de moeders epilepsie hebben. Ze namen zowel tijdens de zwangerschap als tijdens de borstvoeding een anti-epilepticum (carbamazepine, lamotrigine, phenytoïne of valproaat). Op de leeftijd van zes jaar scoren kinderen die borstvoeding hadden gekregen (43% van de kinderen, gemiddeld 7 maanden), bijna 4 punten hoger op een IQ-test dan de flesgevoede kinderen. Ook na correctie voor onder meer leeftijd, type medicijn, IQ van de moeder en wel of niet foliumzuurgebruik rondom de conceptie, bleef het verschil bestaan. Alleen kinderen waarvan de moeder valproaat hadden gebruikt, hadden een lager IQ. De onderzoekers besluiten dat borstvoeding geven veilig is voor vrouwen die één anti-epilepticum gebruiken.

Laatst bijgewerkt: augustus 2014

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram