Helft astmapatiënten gebruikt inhalator verkeerd

nieuws In België kampen naar schatting zo’n 500.000 mensen met astma. Europees onderzoek toont aan dat de helft van de astmapatiënten hun inhalator niet correct weet te gebruiken. Een van de voornaamste oorzaken blijkt onvoldoende voorlichting op gebied van inhalatie-instructie en controle op de inhalatietechniek. Walter Vincken, Diensthoofd Pneumologie van het UZ Brussel, luidt de noodklok.

“Patiënten zijn vaak in de veronderstelling dat zij hun inhalatiegeneesmiddelen op de juiste wijze innemen, maar in werkelijkheid krijgt een groot aantal patiënten te weinig of juist te veel van het geneesmiddel toegediend” legt Vincken uit. Dit heeft verstrekkende gevolgen zowel voor de patiënt als de zorgsector. “Patiënten kunnen zelf niet controleren of ze de juiste en de volledige dosis hebben ingenomen. Ook de zorgverlener kan dit onmogelijk nagaan. Als er dan geen verbetering merkbaar is, wordt vaak een hogere dosis voorgeschreven. Volkomen onnodig en bovendien extra kostelijk zowel voor de patiënt als voor de gezondheidszorg” aldus Vincken.

Artsen moeten de voorlichting van patiënten de hoogste prioriteit geven, meent Vincken. “De patiënt moet zich ervan bewust zijn dat het niet of fout inhaleren van de medicatie grote gevolgen heeft. Door patiënten goed te trainen in de manier van inhaleren, krijgen zij hun geneesmiddel optimaal binnen en voorkomt dit verergering van de klachten. Deze voorlichting en adequate nazorg is niet alleen de taak van artsen, maar ook die van verpleegkundigen en apothekers”.
De zogeheten “begeleidingsgesprekken nieuwe medicatie” waarbij patiënten extra opgevolgd worden door de apotheker, vindt Vincken alvast een eerste stap in de goede richting. “Verder is het essentieel om patiënten te motiveren om de therapie te blijven volgen, ook als het even wat beter gaat. Om patiënten te herinneren aan hun inhalatie is het juiste voorlichtingsmateriaal nodig en bijvoorbeeld apps of sociale media. Hier is ook een belangrijke rol weggelegd voor farmaceuten”. Voorlichting is één zaak, daarnaast roept Vincken de farmaceutische industrie op om na te denken over technieken die een efficiëntere toediening mogelijk maken.

Lees ook: Inhalatoren bij astma: verschillende soorten en correct gebruik


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram