Verhoogde kans op kanker na borstkanker

123-vr-oz-mri-ca-170-12.jpg

nieuws Vrouwen met een invasieve borstkanker hebben een sterk verhoogde kans op een nieuwe tumor elders in het lichaam. Dat schrijven Spaanse onderzoekers in het vakblad Gynecologic Oncology.

Vrouwen jonger dan 50 jaar hebben na borstkanker bijna dubbel zoveel kans (96%) op een andere tumor dan vrouwen zonder borstkanker. De kans op ovarium- of eierstokkanker ligt zelfs 5 keer hoger.
Bij vrouwen ouder dan 50 jaar is de kans op een nieuwe tumor 29% hoger na borstkanker. De kans op baarmoeder- of endometriumkanker in deze leeftijdsgroep ligt echter drie keer hoger dan in de algemene bevolking.

De kans op een nieuwe kanker was het grootst in de eerste vijf jaar na diagnose van de borstkanker. Na vijf jaar was er nauwelijks nog een verschil tussen vrouwen met en zonder borstkanker.

Een mogelijke verklaring voor dit verhoogde risico is, enerzijds, vergelijkbare risicofactoren tussen de verschillende kankers en, anderzijds, een neveneffect van de behandeling van de borstkanker.

Laatst bijgewerkt: december 2013

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram