Aspirientje per dag helpt tegen kanker

nieuws Dagelijks gebruik van aspirine vermindert de sterfte aan verschillende veel voorkomende kankers, zo blijkt uit een recente Britse studie in het medische vakblad The Lancet

De studie analyseerde gegevens van patiënten die aan studies hadden meegedaan waarin aspirinegebruik werd onderzocht. In de acht beschikbare studies, met in totaal ruim 25.000 patiënten die gedurende 5 jaar dagelijks een aspirientje of een placebo kregen, bleek de kankersterfte in de groep aspirineslikkers verlaagd. Voor alle soorten kanker daalde het sterftecijfer met ruim 20%, bij sommige vormen van longkanker met 30%, bij maag- en sommige vormen van darmkanker met meer dan 50% en slokdarmkanker zelfs 64%.
Hoe langer patiënten de ontstekingsremmer slikten (minstens 5 jaar), des te beter de bescherming. Volgens de onderzoekers hebben mensen van rond de 45 of 50 jaar oud het meest baat bij het slikken van een lage dosis aspirine, aangezien de kans op kanker stijgt met de leeftijd. Als men de mogelijke risico’s van aspirine (zoals maagbloedingen) in rekening brengt, zou er nog altijd een voordeel zijn van ongeveer 10% minder overlijdens.

Er was geen groter effect van dosissen hoger dan 75 mg/dag, terwijl ultralage dosissen (30 mg/dag) minder effectief waren. Een hoeveelheid van 75 mg - een kwart van een standaard tablet van 300 mg - zou ook de de kans op een hartaanval en beroerte verlagen bij mensen die nog nooit hart- en vaatproblemen hebben gehad.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019
Je Groeipakket via Infino? Kinderspel! Je Groeipakket via Infino? Kinderspel!
Infino

Jouw startbedrag en Groeipakket, tijdig en correct uitbetaald, zonder gedoe, mèt goed advies en duidelijke info? Dat kan bij Infino. Bovendien maak je de wereld zo nog een stukje duurzamer.

Vraag je startbedrag aan in 1, 2, 3!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram