Man met grote zaadballen zorgt slechter voor kind

nieuws Mannen met grote testikels geven minder aandacht aan hun kinderen dan mannen met kleinere testikels. Dat suggereert Amerikaans onderzoek in Proceedings of the National Academy of Sciences.
Mannen met grote testikels zouden meer prioriteit geven aan voortplanting dan aan zorg voor hun kinderen. Voor mannen met kleine testikels geldt het omgekeerde.

De onderzoekers ondervroegen zeventig samenwonende mannen met een kindje tussen de één en twee jaar oud over hun rol in het gezin (luiers verwisselen, het kind voeden, in bad doen, een dagje thuis blijven als het kind ziek was, etc.). Ook werd het testosteronniveau van de mannen vastgesteld en ondergingen ze een hersenscan terwijl ze naar foto’s van hun kind en andere kinderen keken. Bovendien maten de onderzoekers het volume van de zaadballen van de mannen op.

Uit het onderzoek blijkt dat mannen die een groot deel van de zorg voor de kinderen op zich namen doorgaans kleinere zaadballen en een lager testosterongehalte hadden. Bovendien vertoonden deze vaders meer hersenactiviteit in het beloningscentrum dan vaders met grotere zaadballen, wanneer ze naar foto’s van hun kinderen keken.

Waarom de ballen van goede vaders kleiner zijn, staat nog ter discussie. Ofwel drijft de grootte van de ballen de mate waarin vaders gemotiveerd zijn om te zorgen voor hun kinderen. Ofwel krimpen de ballen van mannen van zodra ze voor hun kinderen zorgen, net zoals het testosterongehalte afneemt als ze goede vaders worden.

Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram