Grote mannen lopen meer risico op teelbalkanker

nieuws Grote mannen hebben een verhoogd risico op teelbalkanker, zo melden onderzoekers van het Amerikaanse National Cancer Institute in het British Journal of Cancer.
Uit een analyse van gegevens van meer dan 10.000 mannen blijkt dat met elke 5 cm boven de gemiddelde lengte van 1,75 meter het risico op deze ziekte toeneemt met 13 procent. Een verklaring hiervoor kunnen de onderzoekers niet geven.
Grote mannen moeten echter niet echt ongerust zijn: teelbalkanker is een vrij zeldzame vorm van kanker: Circa vier op de 100.000 mannen worden getroffen door teelbalkanker. Het is wel de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen die jonger zijn dan 35 jaar. Teelbalkanker is, mits vroeg ontdekt, een van de best behandelbare kankersoorten: 98 procent van de patiënten overleeft de ziekte. Daarom wordt aangeraden om bij bij veranderingen aan de teelbal een bezoekje aan hun huisarts. Zeker jonge mannen, de ziekte komt vaker voor bij degenen jonger dan 35 jaar.

Lees ook: Onderzoek geregeld uw teelballen


Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram