Poly-maaltijd verlaagt kans op hart- en vaatziekten

nieuws Het risisco op hart- en vaatziekten kan aanzienlijk worden teruggebracht door het dagelijks menu te voorzien van voldoende gezonde ingrediënten. Onderzoekers van de afdeling Maatschappelijke gezondheidszorg van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam hebben de 'poly-maaltijd' samengesteld die bij consequent gebruik de kans op hart- en vaatziekten zou terugdringen met 76% en kan bijdragen aan een hogere levensverwachting.
Op basis van bestaande onderzoeksresultaten naar de gezondheidseffecten van voedingsmiddelen, hebben de onderzoekers een menu samengesteld dat het risico op hart- en vaatziekten, een hoge bloeddruk en een hoog cholesterolniveau kan verlagen. Een dagelijks glas wijn van 150 ml. , bijvoorbeeld, verlaagt de kans op hart- en vaatziekten met 32 %.
De 'poly-maaltijd' is een combinatie van 'gezonde' ingredienten. Dit ideale menu bestaat uit vis, pure chocolade, fruit, groenten, amandelen, knoflook en wijn.
De onderzoekers hebben berekend wat het te verwachten gecombineerde effect van de ingrediënten van de 'poly-maaltijd' is op de gezondheid van de bevolking. Daarbij zijn ze ervan uitgegaan dat het menu dagelijks wordt genuttigd, waarbij tenminste vier maal per week vis wordt gegeten. Dit gecombineerde effect blijkt te bestaan uit een verlaging van het risico op hart- en vaatziekten met 76% en een verhoging van de levensverwachting met 6,6 jaar voor mannen en 5 jaar voor vrouwen.
De 'poly-maaltijd' vormt volgens de onderzoekers een niet-farmaceutisch alternatief voor de 'poly-pil', een combinatie van vitamines en geneesmiddelen, die bij preventief gebruik het risico op hart- en vaatziekten in de bevolking aanzienlijk zou verlagen. "In de westerse samenleving lopen we een verhoogd risico op hart- en vaatziekten" zeggen de onderzoekers. "Onze analyse laat zien dat we niet per se pillen nodig hebben om dit risico te verlagen. Aanpassing van ons dieet kan een even effectief en bovendien smakelijk middel zijn om hart- en vaatziekten te voorkomen en de levensverwachting te verhogen."

bron: British Medical Journal, 17 december 2004

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram