Lopers riskeren oververhitting

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws De lichaamstemperatuur van lopers kan oplopen tot boven de 40 graden. Dat blijkt uit onderzoek aan Radboudumc in Nijmegen.
Men onderzocht 227 recreatieve lopers bij de de Zevenheuvelenloop (15 kilometer) in Nijmegen. Gemiddeld hadden de lopers voor de wedstrijd een temperatuur van 37,6 graden. Na vijftien kilometer hardlopen was dat gemiddeld 39,2 graden. 31 deelnemers of vijftien procent van de lopers kwam warmer dan 40 graden over de finish.

Hierdoor kunnen problemen ontstaan, zoals warmte-uitputting, flauwvallen, of in het ergste geval een hitteberoerte. Maar in verreweg de meeste gevallen ging de lichamelijke oververhitting vanzelf over en ondervond de loper geen nadelige gevolgen. Dat had mogelijk te maken met het koele herfstweer. Dit benadrukt het feit dat hitteberoerte vooral een risico is bij langdurige inspanning bij warm weer.

Oververhitting voorspellen
De temperatuur van de loper op de finishlijn bleek het beste te voorspellen op basis van de temperatuurstijging tijdens de warming up. Deze voorspelling werd zelfs stukken beter als ook de temperatuurgegevens van eerdere wedstrijden in de berekening werden meegenomen. Een goede voorspelling van de kans op oververhitting biedt lopers de mogelijkheid om voorafgaand, of tijdens een loopwedstrijd rekening te houden met voldoende koeling.

Hardloperskoorts
De lichaamstemperatuur stijgt voornamelijk door de fysieke inspanning. Maar door het hardlopen komen ook ontstekingseiwitten vrij in het bloed die de lichaamsthermostaat mogelijk ook omhoog draaien, net zoals bij koorts tijdens een infectie.
Het onderdrukken van deze ‘hardloperskoorts’ leidde er toe dat sporters een lagere lichaamstemperatuur hadden na fysieke inspanning.


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram