Toerist moet locaties legionellabesmettingen kunnen opzoeken

nieuws Elk jaar worden een 1000-tal Europese toeristen besmet met de legionellabacterie. Legionella is een bacterie die de veteranenziekte kan veroorzaken. Dit is een ernstige longontsteking. Er bestaat ook een lichtere vorm van infectie: de legionellagriep of Pontiac-koorts.

Aangezien legionella goed gedijt bij hoge temperaturen, is het risico op besmetting groter in warme vakantielanden.
Uit gegevens van het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) blijkt dat de meeste gevallen van legionella in de toeristische sector in Europa voorkomen in Italië, Spanje, Frankrijk, Turkije en Griekenland. Ook op cruiseschepen worden elk jaar gevallen vastgesteld.

Wanneer een zogenaamde cluster van legionella wordt vastgesteld, wat betekent dat er twee of meer gevallen op eenzelfde plek worden vastgesteld, worden de gezondheidsdiensten van het betrokken land verwittigd. Zolang niet duidelijk is of de nodige maatregelen zijn genomen om verdere besmetting te voorkomen, worden de betrokken vakantieverblijven gepubliceerd op de website van de ECDC. Maar eens maatregelen zijn genomen, worden ze weer weggehaald.

De voorbije 10 jaar zouden 12.000 Europese hotels, campings en appartementen op de lijst hebben staan die ooit eens in verband zijn gebracht met een legionellabesmetting. Bij zeker 753 vakantieverblijven hebben diverse gasten, gedurende meerdere jaren, de veteranenziekte opgelopen.

Toeristen moeten kunnen opzoeken over welke Europese hotels herhaaldelijk meldingen zijn gedaan van een legionellabesmetting. Mensen moeten kunnen zien waar legionella herhaaldelijk wordt gemeld. Dat zegt het Nederlandse RIVM
Het RIVM gaat in Europees verband een voorstel voor een goed toegankelijke site waarop iedereen kan zien of er in een accommodatie meerdere besmettingen zijn geweest.


Laatst bijgewerkt: november 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram