Vertelt vingerlengte iets over (on)trouw in de liefde?

123-vinger-hand-wijsvinger-kruisen-05-15.png

nieuws

Volgens verschillende kranten zou u kunnen achterhalen of u lief trouw of ontrouw is door aandachtig naar haar/zijn wijsvinger te kijken en hoeveel langer of korter deze is dan de ringvinger. Volgens een nieuw Brits onderzoek zouden mensen waarvan de ring- en wijsvinger even lang zijn, namelijk trouwer zijn dan de mensen bij wie de ringvinger langer is dan de wijsvinger. De onderzoekers stippen wel aan dat de verschillen heel subtiel zijn en bovendien enkel zichtbaar wanneer een grote groep mensen wordt geobserveerd.

Maar eigenlijk moet deze studie, die weliswaar werd uitgevoerd door drie bekende professoren van de universiteiten van Oxford en Northumbria, die gefinancierd werd met de steun van de European Research Council en die werd gepubliceerd in het tijdschtift Biology Letters van de respectabele Royal Society, met een heel flinke korrel zout worden genomen.

De studie bestaat uit twee onderdelen. Het eerste deel bestond uit een online bevraging van ruim 500 Amerikaanse en Britse mannen en vrouwen over hun seksueel gedrag. Daaruit bleek dat mannen iets meer geneigd waren om vreemd te gaan (57 % was eerder promiscue, 43 % eerder monogaam) dan vrouwen (47 % tegenover 53 %). In het tweede deel werden de handen van 1.300 totaal andere mannen en vrouwen gemeten. Daaruit bleek dat mannen vaker een langere ringvinger hebben dan hun wijsvinger, terwijl bij de vrouwen er ongeveer evenveel waren met gelijke ring- en wijsvinger als met een langere ringvinger. Uit die twee totaal verschillende vaststellingen menen de onderzoekers te kunnen besluiten dat mensen - zowel mannen als vrouwen - met een langere ringvinger meer geneigd zijn om vreemd te gaan dan mensen met een gelijke ring- en wijsvinger. Indien vrouwen effectief meer geneigd zijn tot monogamie, zoals uit de eerste studie moet blijken, dan zouden ze, in de hypothese van de onderzoekers, proportioneel meer langere wijsvingers moeten hebben.

De onderzoekers hebben ook een verklaring voor hun vingerlengte-theorie: mensen met een langere ringvinger werden in de baarmoeder aan meer testosteron blootgesteld. Dat zou ertoe kunnen leiden dat zowel mannen als vrouwen met een korte wijsvinger minder goed zijn in het onderhouden van relaties en meer geneigd zijn om vreemd te gaan.

Maar blijkbaar beseffen de onderzoekers ook dat hun theorie niet echt overtuigend is. "Het is moeilijk om individueel op basis van de vingerlengte vast te stellen of iemand eerder monogaam of eerder promiscue is," zo schrijven ze in een persmededeling naar aanleiding van de publicatie van de studie. "Als uw ringvinger langer is dan uw wijsvinger, zal u niet noodzakelijk vreemd gaan. Misschien hebt u wel een monogame relatie. Seksuele relaties worden door tal van andere factoren bepaald, zoals het milieu en ervaringen uit het verleden. Wat in de baarmoeder is gebeurd, heeft slechts een heel beperkte invloed op zoiets ingewikkeld als seksuele relaties".


Laatst bijgewerkt: mei 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram