Reizen met contactlenzen

nieuws Contactlenzen zijn ideaal voor op reis, op voorwaarde dat u ze goed gebruikt. Met deze tips voorkomt u problemen.

• Neem eventueel reservelenzen en in ieder geval uw bril mee.

• Neem altijd voldoende contactlensvloeistof en flesjes fysiologische zoutoplossing voor eenmalig gebruik mee. Niet alle vloeistoffen die in ons land worden gebruikt, zijn ook in het buitenland verkrijgbaar.

• Let in warme landen goed op de voorgeschreven bewaartemperatuur van de lensvloeistof. Bewaar ze eventueel in de koelkast. Met name flesjes die al een tijdje worden gebruikt kunnen sterk in kwaliteit teruglopen. Neem daarom altijd een paar ongeopende flesjes mee en probeer deze zo min mogelijk aan erg hoge temperaturen bloot te stellen.

• Een goede handhygiëne is een absolute must, zeker bij een vakantie in de tropen en subtropen. Droog uw handen goed af na het wassen.

• Zachte contactlenzen noch harde (vormstabiele) lenzen mogen met leidingwater afgespoeld worden, maar gebruik fysiologisch serum of fleswater. Gebruik ook geen speeksel om de lenzen te bevochtigen.

• Nadat u de lenzen uit de houder verwijderd hebt, moet u de bewaarvloeistof wegwerpen, de houder reinigen (bij voorkeur met desinfecterende vloeistof, nooit met kraantjeswater), en hem laten opdrogen. Gebruik de vloeistof nooit tweemaal en vul de vloeistof ook niet bij;

• Als u de contactlenzen niet draagt gedurende meer dan 24 uur, is het aan te raden om de reiniging- en desinfecteerprocedure te herhalen voor u ze opnieuw opzet;

• Let er op dat u de lenzen altijd uit doet wanneer u gaat slapen, tenzij u lenzen heeft die speciaal geschikt zijn om ’s nachts in te houden. Het gebeurt dat iemand tijdens de vakantie op het strand of bij een zwembad in slaap valt met de lenzen nog in. Soms kan dit tot gevolg hebben dat de ogen een paar dagen sterk geïrriteerd zijn.

• Misschien kunt u beter daglenzen dragen wanneer u op reis bent. Dan heeft u niet alleen elke dag een nieuw, schoon paar contactlenzen om te dragen, maar hoeft u ook geen contactlensvloeistof en lenshouder mee te nemen. Overweeg alleszins om daglenzen mee te nemen wanneer u enkele dagen gaat trekken en het moeilijk is om de normale lenzen goed te verzorgen.

• Bij watersporten is extra voorzichtigheid geboden. De contactlens kan door het water uit het oog gespoeld worden. Een nauw aansluitend zwembrilletje – om contact met het chloor of het zout te vermijden – is raadzaam. Extra daglenzen zijn ideaal bij watersport.

• Op het strand of in de woestijn draagt u beter geen contactlenzen. Een zandkorrel onder de lens kan door wrijving namelijk een zeer pijnlijke irritatie geven van het hoornvlies. Er zit dan niets anders op dan de contactlenzen te verwijderen en met de ogen dicht te wachten tot de pijn weggaat.

• Verwijder uw contactlenzen zo snel mogelijk indien uw ogen tekens geven van roodheid, irritatie of pijn, of als u slechter ziet terwijl u de lenzen draagt. Indien u na 2 tot 3 uur nog steeds last heeft van uw ogen is het verstandig een arts te raadplegen.

• Lenzen beschermen de ogen niet tegen UV-licht. Draag dus altijd een goede, afsluitende zonnebril.


Laatst bijgewerkt: augustus 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram