Hoe gevaarlijk zijn aflatoxines in veevoeder?

Laatst bijgewerkt: juli 2022

nieuws In Duitsland zouden ruim 3.600 bedrijven veevoeders hebben ontvangen dat besmet is met aflatoxines. Het besmette maïs is afkomstig uit Servië. Ook in Nederland is het besmette voeder op enkele bedrijven aangetroffen. In België is er volgens het federaal voedselagentschap nog geen besmet maïs aangetroffen. In Nederland werden twee zuivelbedrijven tijdelijk gesloten nadat aflatoxine in melk was aangetroffen. Er zijn voorlopig geen aanwijzingen dat deze melk ook in ons land is terechtgekomen.

Aflatoxinen zijn stofwisselingsproducten van schimmels, die schadelijk kunnen zijn bij inname door de mens. Deze chemische stoffen kunnen worden gevormd tijdens groei van gewassen en bij opslag en transport. Hoge temperaturen en hoge luchtvochtigheid bevorderen de vorming. Ze kunnen voorkomen in noten, granen, specerijen, rijst, peulvruchten, pindakaas, brood, bier gedroogde vruchten, maïs, koffie en vruchtensap. Aflatoxine B1 kan door een verwerkingsproces in de lever omgezet worden in aflatoxine M1. M1 is even giftig, maar minder sterk kankerverwekkend dan aflatoxine B1. Wanneer koeien met aflatoxine B1 besmet veevoer eten, dan kan daardoor aflatoxine M1 in melk voorkomen.
Bij inname van te grote hoeveelheden aflatoxine kunnen levertumoren ontstaan. Omdat aflatoxine in het bloed wordt opgenomen kan de stof via de placenta het ongeboren kind gevoeliger maken voor leverschade.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram