Groen nodig voor gezonde, klimaatbestendige stad

nieuws Parken, grasvelden en tuinen zijn onmisbaar voor een gezonde, klimaatbestendige stad. Dit blijkt uit onderzoek van het Nederlandse RIVM naar de bijdrage van de bodem aan een klimaatbestendige en gezonde stad, in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

De klimaatverandering leidt tot extremen. Hitte- en droogteperioden, maar ook intensieve regenbuien zullen vaker voorkomen. Deze regenbuien kunnen wateroverlast veroorzaken, wat leidt tot overlopende riolen en ondergelopen kelders. Op plaatsen waar geen bestrating of bebouwing is, zakt het water in de bodem en is er minder overlast. In hete perioden warmen asfalt en gebouwen op. In een versteende omgeving wordt het warmer dan in een groene omgeving. Waar open bodem en groen is, kan water verdampen en zo zorgen voor verkoeling.

Daarnaast draagt groen positief bij aan de volksgezondheid. Dit geldt vooral voor mensen met een laag inkomen en mogelijk ook voor jongeren. Uit het onderzoek blijkt dat mensen vaker positief oordelen over hun gezondheid naarmate zij in een groenere omgeving wonen.

Toch leven mensen met een laag inkomen vaak in een versteende omgeving en profiteren daardoor minder van de gezondheidsbevorderende effecten van groen. Juist in wijken waar het gemiddelde maandinkomen laag is, kan gezondheidswinst van extra groen groot zijn.

Uit onderzoek van het adviesbureau KPMG in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie blijkt dan weer dat jaarlijks 95 miljoen euro bespaard kan worden op ziektekosten bij mensen met depressie en angststoornissen als er in stedelijke wijken in Nederland tien procent meer groen komt. Daarbij werd gekeken naar de correlatie, maar niet naar causale verbanden. Die moeten nog verder onderzocht worden. Ook is niet bekend welk groen, dus bos, moestuin, park er precies voor dit effect verantwoordelijk is.

Het KPMG onderzoek is gebaseerd op een onderzoek in de Amsterdamse wijk Bos en Lommer. Daarbij werd berekend dat met meer groen in de wijk een afname volgde van 134 patiënten met angst- en depressieklachten.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram