Geldbriefjes en kastickets ongezond?

nieuws Volgens onderzoekers van de universiteiten van Antwerpen en Brussel kan contact met geldbriefjes en kastickets gevaarlijk zijn omdat ze Bisfenol A kunnen bevatten. Inademen van huisstof kan om dezelfde reden gevaarlijk zijn.

Bisfenol A (BPA) is een chemische stof met een bedenkelijke reputatie. Steeds meer wetenschappelijke studies wijzen op de hormoonverstorende eigenschappen van de stof. Babyflessen met bisfenol A zijn daarom recent door de Europese Unie verboden.
Bisfenol A wordt in veel producten gebruikt, in het bijzonder in verpakkingsmaterialen, maar ook in kunststoffen voor medische en tandheelkundige toepassingen, in printblaadjes, in industriële plastics, in brandvertragers, dierenkooien en speelgoed.

Uit de meeste studies blijkt dat de consumptie van voedsel en dranken (voornamelijk uit blik) de grootste bronnen van inname zijn, maar ook andere blootstellingsbronnen spelen een rol. Die andere routes zijn veel minder goed gekend: de inhalatie van huisstof, het contact van de huid met thermisch papier (kastickets) en papieren geld, en de eerder zeldzame besmettingen door medische apparaten.

Men is het nog steeds niet helemaal eens over de gevolgen van de blootstelling. Vast staat dat bisfenol A hormoonverstorende eigenschappen, zoals oestrogene of anti-androgene effecten, heeft. Sommige onderzoeksteams geloven dat de lage concentraties waaraan de bevolking is blootgesteld geen gevaar opleveren, volgens anderen is het wel degelijk gevaarlijk.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram