Uitbraak van chikungunya in het Caraïbisch gebied

Laatst bijgewerkt: december 2021

nieuws Sinds november 2013 heerst er een uitbraak van de door muggen overgedragen ziekte chikungunya in het Caraîbisch gebied op de eilanden Sint-Maarten en Saint-Martin. Gezien de wijdverspreide aanwezigheid van de muggen die deze ziekte kunnen overbrengen, is het te verwachten dat de ziekte zich verder verspreid in de hele regio en hier blijvend zal voorkomen. Eerder was er ook al een uitbraak op Réunion. Sinds november 2013 zijn al ruim 17.000 ziektegevallen gesignaleerd op diverse Caraïbische eilanden en Frans Guyana.

Naast verspreiding in deze regio, moet ook rekening gehouden worden met mogelijke introductie van het chikungunyavirus via patiënten naar Europa. Er is intensief verkeer tussen de eilanden en Europa, met name omdat verschillende eilanden onderdeel zijn van Europese landen of dat in het verleden waren. Daarom adviseren onderzoekers dat artsen in Europa naast dengue ook aan chikungunya moeten denken als mensen met klachten terugkomen uit het Caribisch gebied.

Chikungunya
Chikungunya is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus dat wordt overgedragen door muggen die overdag steken (A. aegypti en A. albopictus). De belangrijkste symptomen zijn plotseling opkomende hoge koorts, ernstige spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn, lichtschuwheid en huiduitslag die enkele weken tot maanden kan aanhouden.

Lees ook: Opgepast voor Dengue- en Chikungunya-muggen


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram