Tips bij vet haar

nieuws Het talgvet (sebum) wordt aangemaakt door de talgkliertjes. Op de hoofdhuid vermengt dit vet zich met aanwezige stoffen op de hoofdhuid, zoals transpiratievocht. Vet haar krijg je doordat de talgklieren in je hoofdhuid te snel werken. Door het haar veel te kammen, te borstelen of er met de vingers doorheen te strijken, worden die vetten over het gehele haar verspreid. Bij vet haar is het aan te raden dit zo min mogelijk te doen.

Het mannelijke hormoon testosteron stimuleert de aanmaak van het talgvet. Het vrouwelijke hormoon oestrogeen remt deze vetproductie. Ook de menstruele cyclus kan van invloed zijn op de aanmaak van talgvet. Vrouwen met een van nature hoge talgvetproductie maken gedurende de eerste 16 dagen van de cyclus minder en tijdens de laatste 12 dagen van de cyclus juist meer talgvet aan.
Ook koorts en medicijngebruik kunnen een tijdelijke invloed hebben op het vet worden van het haar.
Als de temperatuur stijgt, stijgt ook de hoeveelheid talgvetproductie op de hoofdhuid. Een hoge omgevingstemperatuur, (te) heet föhnen of een saunabezoek doen de hoeveelheid talgvet toenemen. Het te krachtig masseren van de hoofdhuid kan ook invloed hebben op de talgproductie.
De hoeveelheid talgvet dat in het haarzakje vrijkomt, wordt niet beïnvloed door zaken als haarstijl, dieet, het soort shampoo of de wasfrequentie.

U kunt vet haar net zo vaak wassen als u wenst, maar probeer de hoofdhuid te ontzien. Gebruik voor het wassen bij voorkeur shampoos en conditioners “voor vet haar”. Deze bevatten meestal een hoger gehalte aan reinigingsmiddelen en een lager gehalte aan conditioners. Kam of borstel daarna alleen je haar (dus niet je hoofdhuid!) en föhn je haar op een lage blaasstand (te heet activeert de talgklieren).


Laatst bijgewerkt: april 2007

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram