Voor jou gelezen op De Standaard

Aziatische tijgermug duikt in België op

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws De Aziatische tijgermug, die tropische ziektes zoals gele koorts, knokkelkoorts of chikungunya kan overdragen, is vorige zomer in België neergestreken. De mug werd gesignaleerd in een bandenimportbedrijf in de buurt van de Antwerpse haven, zo laat het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) maandag weten. Er is voorlopig weinig reden tot ongerustheid: de exotische mug blijkt de winter in onze streken (voorlopig) niet te kunnen overleven.

‘Momenteel is de populatie van tijgermuggen aan de haven van Antwerpen nog veel te klein en moet ze eerst kunnen overwinteren vooraleer ze kan uitbreiden. De toenemende internationale handel en de opwarming van de aarde kunnen hier echter verandering in brengen’, waarschuwt Isra Deblauwe, biologe van het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

Het ITG houdt de aanwezigheid van de mug in het bandenimportbedrijf in elk geval nauwlettend in de gaten. De vraag is of de eitjes van de exoot zullen kunnen overwinteren. Voorts zullen de ladingen geluksbamboeplanten die België binnenkomen via de haven van Antwerpen, gecontroleerd worden. Eind november vorig jaar werd één levende larve van de Aziatische tijgermug gevonden in een lading van dergelijke sierplanten in de haven.

Banden en bamboe

De Aziatische tijgermug komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië, maar heeft al Amerika en Zuid-Europa veroverd en is nu aan een opmars noordwaarts richting onze contreien bezig. De tijgermug reist de wereld rond via de handel in voornamelijk tweedehandsbanden en 'lucky bamboo'-planten. Het water dat in de banden blijft staan of waarin de planten vervoerd worden, is een ideale afzetplaats voor de eitjes van de muggen.

De mug kan virussen verspreiden zoals knokkelkoorts of chikungunya, maar het ITG benadrukt dat die meestal het land binnenkomen via een geïnfecteerde reiziger.

Het Instituut pleit voor een langetermijn-surveillanceplan op mogelijke importplaatsen in België. Ook de registratie van biologische bestrijdingsmiddelen volgens de EU-richtlijnen is een must om de verspreiding van de mug tegen te gaan, luidt het.

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20140113_00926482


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram